Vrede europæiske landmænd demonstrerer for bedre vilkår


Vrede europæiske landmænd demonstrerer for bedre vilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark ønsker EU-løsninger til støtte for landmænd, så det ikke ender i en kamp på penge fra statskasserne.

Flere tusinde vrede europæiske landmænd demonstrerer mandag i gaderne i Bruxelles, hvor EU's landbrugsministre samles til et ekstraordinært møde med krisen i landbruget på dagsordenen.

Demonstranterne, der især tæller belgiske, franske og tyske landmænd, mener, at de får så lave priser for deres produkter, at de ikke kan få deres liv til at hænge sammen.

- Et selvmord hver anden dag, står der på et banner af en traktor, mens andre landmænd midt i en hylekoncert af tågehorn kører rundt med dukker af landmænd og køer, der hænger og dingler med en løkke om halsen.

- Jeg arbejder hele tiden, men det er meget svært at leve af sit arbejde, siger den belgiske landmand Xavier Vandereyken fra Villers le Bouillet i nærheden af Liege, mens han holder med sin traktor tæt på EU-bygningerne i Bruxelles.

- Priserne er næsten de samme som for 30 år siden, hvis man trækker inflationen fra. Det slår ikke til. Jeg vil have priser, jeg kan leve af, siger den belgiske landmand, der driver landbrug med korn og kvæg.

Talstærkt og kampklædt politi har spærret gaderne af foran EU-Kommissionen og Ministerrådets bygning, hvor ministrene skal mødes, men de vrede landmænd har sat ild til dæk foran politiets spanske ryttere.

Et andet sted forsøger landmænd at vædre politiets afspærringer med deres traktorer, og her svarer politiet igen med vandkanoner, mens politiets helikoptere svæver over hele scenen.

EU's landbrugsministre skal især diskutere krisen inden for mælk og dyreproduktion, hvor priserne er presset i bund som følge af de russiske sanktioner mod EU-landene, der er et svar på EU's sanktioner mod Rusland på grund af den russiske politik over for Ukraine.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) siger før mødet i Bruxelles, at hun vil gå efter en fælles EU-løsning for at undgå, at EU-landene kaster sig ud i en konkurrence om, hvem der lukker mest op for statskasserne for at støtte deres egne landmænd.

- Forventningerne er megastore til, at der kommer nogle initiativer, der kan afhjælpe situationen her og nu, siger Eva Kjer Hansen.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, der senere mandag ville deltage i landmændenes demonstration i gaderne i Bruxelles, vil blandt andet have højere interventionspriser på støtteopkøb for mælkeprodukter. Men det er ministeren imod.

- Vores interesse er ikke højere priser - det vil vi ikke - men vi vil gerne have flere produkter til at indgå, siger Eva Kjer Hansen og nævner støtteopkøb for fedt, flæsk og biprodukter.

Vrede europæiske landmænd demonstrerer for bedre vilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce