Allerede nu mangler der ingeniører på Fyn og i det bliver værre i fremtiden. Rambøll vil finde de nye talenter tidligt.

Hvor mange gymnasieelever skal der til at bygge en bro af spaghetti? Det kan lyde som en dårlig joke, men det var det, der skete, da 50 gymnasieelever fra hele Region Syddanmark besøgte den rådgivende ingeniørvirksomhed, Rambøll, på Odense Havn onsdag eftermiddag.

Gymnasieeleverne er alle del af det toårige talentprogram, Akademiet for Talentfulde Unge, og de var inviteret til at se, hvordan man arbejder i en af landets store ingeniørvirksomheder.

Rambølls markedsdirektør på Fyn, Thomas Petersen, lagde ikke skjul på dagsordenen: At give de unge lyst til at vælge naturvidenskaben, når de skal engang skal læse en videregående uddannelse.

Rambøll har nemlig hårdt brug for dem. Ingeniørforeningen IDA forudser, at Danmark vil mangle godt 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Det er dystre udsigter for en virksomhed som Rambøll, der skal blive ved med at leve af sin viden.

- Talent er Danmarks råstof, det er sådan nogle som jer, vi skal leve af i fremtiden, sagde Thomas Petersen.

Byg en bro af spaghetti

Talent er der nok af på Fyn, mener Thomas Petersen, men en for stor del flytter væk, og derfor skal vidensvirksomheder på Fyn finde en måde at holde de største talenter på Fyn. Der hvor talenterne er, kommer der nemlig flere til, mener han.

De 50 elever skulle i løbet af eftermiddagen se, hvor forskelligartede ting, man kan arbejde med som ingeniør i Rambøll, og derfor var der opfundet en række udfordringer, der skulle løses. En gruppe skulle klimasikre en bydel i Odense, en anden skulle genoprette et naturområde og endnu en skulle bygge en bro af spaghetti. Det kan lyde som et mærkeligt stunt, men spaghettibroer er ikke så langt fra virkeligheden, som det måske lyder.

- Hvad enten du bygger en bro af spaghetti eller i et andet materiale, er teorien bagved den samme, fortalte Thomas Petersen.

Efter gruppearbejdet samledes gymnasieflokken igen i Rambølls mødelokale. Dels for at teste, hvilken bro, der var bedst, og dels for at diskutere dagens egentlige spørgsmål.

Hvordan kan vi tiltrække sådan nogen som jer?, spurgte Thomas Petersen, og det havde eleverne flere bud på. Et var at tilbyde flere studiejobs, så studerende kan få en fod indenfor, allerede mens de går på gymnasiet. En anden mente, at Rambøll var for dårlig til at markedsføre sig til studrende.

- Indtil i dag vidste jeg ikke, hvad i lavede, så I skal nok reklamere mere med den bredde, der er i arbejdet her, lød det.

Thomas Petersen kvitterede med et velmenende råd til de (måske) fremtidige ingeniører.

- Find jer en kæreste og slå jer ned på Fyn, vi har brug for at holde på de faglige kapaciteter her.

  • Af: