Virksomheder kræver ulovlig lønhemmelighed


Virksomheder kræver ulovlig lønhemmelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om det er ulovligt at forbyde sine medarbejdere at tale om lønnen, er det stadig udbredt i mange virksomheder, viser HK undersøgelse.

I 2001 blev det gjort ulovligt at forbyde sine medarbejdere at tale om lønnen. Alligevel kræver mange arbejdsgivere stadig, at størrelsen på lønchecken skal hemmeligholdes.

Det viser en ny undersøgelse fra HK/Privat lavet af Capacent Epinion blandt 935 medlemmer af fagforbundet. Her svarer 53 procent, at der er lønhemmelighed på deres arbejdsplads, og i 40 procent af tilfældene er det entydigt efter krav fra ledelsen.

Faglig chef i HK/Privat, Gerda Christensen, mener, at det er gammeldags tankegang i virksomhederne, når størrelsen på lønchecken stadig er tabu:

- Det er meget vigtigt, at der er åbenhed om niveauet på arbejdspladserne - både hvis man vil påvise ligelønsproblemer, men også når den enkelte skal forhandle sin løn. Det er svært at føre reelle lønforhandlinger, hvis man ikke aner, hvad kolleger tjener Det er kun til gavn for ledelsen at holde lønnen hemmelig - men det er ulovligt at kræve, siger Gerda Christensen.

I Dansk Arbejdsgiverforening er de meget overraskede over undersøgelses resultater, og kalder kravene ubegavede:

- Det er dumt at have nogle klausuler, som er ulovlige, og derfor er de ikke det papir værd, de er skrevet på. Samtidig er der jo risiko for, at virksomhederne kan komme til at betale medarbejderen godtgørelse, fordi det er et ulovligt krav, siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Selv om en del virksomheder altså ikke har fanget, at det er ulovligt med mundkurv til medarbejderne, har DA ingen planer om en selvstændig informationskampagne til medlemmerne.

Virksomheder kræver ulovlig lønhemmelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce