Vi har ikke råd til velfærden

Vi har ikke råd til velfærden - overvismand, økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Foto: POLFOTO/Nanna Kreutzmann

Vi har ikke råd til velfærden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overvismand: Politikerne kender nødvendigheden af at gennemføre reformer for at sikre penge til velfærden. Jo før det sker, des mindre ondt gør det.

Uanset om det er Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen, (V) der huserer i Statsministeriet, så kommer de ikke udenom at skulle redde dansk økonomi.

Den nye overvismand, økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at indtægter og udgifter ikke hænger sammen på sigt uden nye vidtgående reformer, der skaffer mere arbejdskraft og flere skatteindtægter.

- Udgifterne er for store, så finanspolitikken er ikke holdbar, og der er ikke styr på gældsudviklingen, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet.

I 2015 vil gælden som følge af krisen være omkring 350 milliarder større end hidtil ventet. Samtidig viser de seneste tal, at mankoen på de offentlige budgetter er på mere end 10 milliarder kroner om året - og her er krisen ikke indregnet. Men den skal ikke være en undskyldning for ikke at tage fat.

- Tværtimod giver krisen god grund til at få dem på plads, selv om ledigheden er på vej op. At få arbejdsstyrken til at vokse er

strukturpolitik, der gradvist indfases over måske syv-otte år. For dansk økonomi giver det god mening at sende det signal til omverdenen og finansmarkederne, at der er styr på de offentlige indtægter og udgifter på det lange sigt, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Han tilføjer, at politikerne kender nødvendighedens lov.

- Når panikken bliver tilstrækkelig stor, så vil de her reformer komme. Det forbandede ved det er, at kommer de sent, vil de gøre mere ondt. Der synes vi vismænd jo, at det smarteste er at lade det komme tidligt, for så vil det ikke gøre så ondt, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Vi har ikke råd til velfærden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce