Vetoret: Kvalitetschefen har det sidste ord

Lone Dalsgaard ser til, mens Morten Snede fra Spectrum Cannabis er i gang med at undersøge de planter, der bliver grundstammen for produktionen i Odense. Foto: Michael Nørgaard

Vetoret: Kvalitetschefen har det sidste ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som kvalitetschef hos Spectrum Cannabis i Odense skal Lone Dalsgaard sikre, at der er fuldstændig styr på hver enkelt plante i gartneriet.

Tidligere dyrkede de tomater, orkideer og ikke mindst dahlia. Hvert år har potteplanter i hundredtusindvis vokset sig store under drivhusenes glas i Odenseforstaden Stige. Men nu skal de gamle gartnere på Nældebakken vænne sig til et nyt ord. Det nye ord - eller den nye forkortelse om man vil - hedder GMP. For produktionen af potteplanter er skiftet ud med produktion af cannabis til medicinsk brug, og det betyder helt nye arbejdsmetoder.

GNP er en engelsk forkortelse for Good manufacturing practices. På dansk kan det bedst oversættes til noget i retning af "god fremstillingspraksis", og hidtil har det været noget, som virksomheder i fødevare-, kosmetik- og ikke mindst medicinalindustrien har haft inde på livet. Men nu er turen også kommet til gartnerne hos Spectrum Cannabis. For planterne skal sikres mod påvirkninger udefra. Foruden nye arbejdsprocedurer er der også nye regler for påklædning, og i væksthusene er der overtryk for at holde insekter ude.

Men arbejdet med planterne kommer også til at ændre sig. Det fortæller Lone Dalsgaard, der er kvalitetschef i virksomheden.

Hun skal sikre at der er fuld sporbarhed i hele plantens liv. Det vil sige, at producenten skal vide, hvilke planter der er brugt i hver enkelt lille flaske med cannabisolie.

Det vigtigste er, at vi kan levere et ensartet produkt til slutbrugeren. For her handler det om patientsikkerhed.
Lone Dalsgaard, kvalitetschef, Spectrum Cannabis
Tidligere kunne man gå direkte ind i drivhuset fra de forskellige lokaler. I dag er turen blevet lidt længere, og i hver ende af den lange glasgang ligger to våde måtter med desinficerende væske. Inde i drivhuset skal der være overtryk for at holde insekter ude. Foto: Michael Nørgaard
Tidligere kunne man gå direkte ind i drivhuset fra de forskellige lokaler. I dag er turen blevet lidt længere, og i hver ende af den lange glasgang ligger to våde måtter med desinficerende væske. Inde i drivhuset skal der være overtryk for at holde insekter ude. Foto: Michael Nørgaard

Alt skal dokumenteres

- Alt hvad der foregår i drivhusene, skal dokumenteres. Det vil sige, at vi skal have fuldstændig styr på, hvor meget lys, vand og næring hver enkelt plante får - det hele skal kontrolleres og dokumenteres, siger Lone Dalsgaard.

Hos Spectrum Cannabis er det hendes ansvar, at alle dyrkningsforhold lever op til de krav, der kommer fra Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen skal godkende og kontrollere alle lægemidler og medicinalvirksomheder på det danske marked. Det er også herfra, at medicinske forsøg overvåges, og derfor er myndigheden med i alt, hvad der foregår i drivhusene og senere i laboratorierne. Umiddelbart kan det også lyde som to forskellige verdener, når gartnerierne møder medicinalindustrien. Og derfor er der også lagt et klart snit.

- Selv om vi har GNP med i hele produktionen, så stiger graden jo længere vi kommer frem. Første cut kommer, når vi høster blomsterne. Så er jorden væk, og herfra taler vi om ren GMP. Når blomsterne kommer ind i fabrikken, skal vi leve fuldt op til de krav, der stilles til alle andre medicinalvirksomheder, siger kvalitetschefen, der har været ansat i Spectrum Cannabis siden begyndelsen af maj.

De første cannabisplanter kom til Odense i sidste uge. Med tiden kommer de til at  udgøre grundstammen i produktionen hos Spectrum Cannabis. Foto: Michael Nørgaard
De første cannabisplanter kom til Odense i sidste uge. Med tiden kommer de til at udgøre grundstammen i produktionen hos Spectrum Cannabis. Foto: Michael Nørgaard

Ensartet produkt

De cannabisplanter, der bliver grundstammen i produktionen, ankom til gartneriet i midten af juni, og de skal nu være en del af den første testproduktion. Her handler det om at dokumentere, at virksomheden er i stand til at levere et ensartet produkt. Derfor skal der nu produceres tre ens partier, som skal testes og kontrolleres af Lægemiddelstyrelsen.

- Det vigtigste er, at vi kan levere et ensartet produkt til slutbrugeren. For her handler det om patientsikkerhed, siger Lone Dalsgaard, der har mere end 20 års erfaring fra medicinalbranchen.

Med jobbet som kvalitetschef vil hun med tiden også få en anden myndighed. Når der for alvor kommer gang i produktionen af cannabis til medicinsk brug, bliver hun personen, der får det endelige kvalitetsansvar. Det giver hende vetoret hele vejen rundt i organisationen.

- Det giver mig ikke bare myndigheden, det giver mig også pligten til- og ansvaret for at sige stop og sætte ind, hvis noget ikke foregår helt efter bogen, siger Lone Dalsgaard, der er i fuld gang med at ansætte folk i virksomheden.

Ansætter folk

For mens gartnerne står for dyrkningen af cannabisplanterne i drivhuset, så skal der bygges en hel organisation op, som skal stå for den videre forarbejdning.

- Der har været en rigtig stor interesse for det her. I begyndelsen af juni havde vi 10 mand til jobsamtale, og vi forventer at lande seks mere inden udgangen af måneden, siger hun.

I første omgang er der tale om farmaceuter, ingeniører og cand.scient'er med erfaring og viden inden for farma. Men virksomheden får også brug for produktionsfolk og maskiningeniører.

- Der har jo været stor opmærksomhed omkring projektet, og mange synes, at det er spændende. Jeg har talt med en del, som hver dag pendler til Sjælland, og det har virkelig skabt opmærksomhed, at der nu er endnu flere muligheder på Fyn, siger Lone Dalsgaard.

Vetoret: Kvalitetschefen har det sidste ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce