Veteran til fynsk biotekfirma


Veteran til fynsk biotekfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KAPACITET: Tidligere Novo-direktør i spidsen for ACE Biosciences kamp for millioner

Odense-firmaet ACE Biosciences er klar til at kaste sig ud i en jagt på trecifrede millionbeløb.

Biotekvirksomheden vender fokus fra forskning til kommerciel produktudvikling af lægemidler. Og det er ikke hvem som helst, der skal lede virksomheden igennem den proces.

Ny administrerende direktør er Ingelise Saunders, der tidligere har været direktør for Novo Nordisk, og som netop har forladt et chefjob i det britiske biotekselskab Celltech.

- Igennem hele min karriere har jeg arbejdet i store virksomheder. Da Celltech for nylig blev købt af belgiske UCB, valgte jeg, at jeg hellere ville fortsætte min karriere i en mindre biotekvirksomhed, siger den 55-årige veteran.

Når hun har valgt at rejse hjem til Danmark efter syv år i England, skyldes det, at hendes mand allerede arbejder her i landet. Og så blev hun begejstret for ACE Biosciences.

- ACE står i en situation, der kan sammenlignes med den, celltech stod i for nogle år siden. Det er en spændende virksomhed, og jeg glæder mig til den proces, vi skal igennem nu, siger Ingelise Saunders.

Hendes styrke er at udvikle virksomheder fra ren forskning til produktudvikling.

Vejen mod lægemidler

Det er netop den udfordring, Odense-firmaet står overfor. Efter tre et halvt års forskning er firmaet nået så langt med to projekter, at det næste skridt bliver at udvikle projekterne til lægemidler.

Det ene projekt er en vaccine mod alvorlig rejsediarré, mens den anden er en vaccine mod en dødelig svampetype, der rammer patienter med svækket immunforsvar.

Der vil gå 5-10 år, før et færdigt lægemiddel kan ligge på apoteket, men håbet er, at projekterne eller hele virksomheden bliver opkøbt undervejs i udviklingsprocessen.

Et sådan køb vil ifølge virksomheden selv koste et trecifret millionbeløb.

- Det er jo målet at sælge produkterne, men lige nu er hovedopgaven at få de første to projekter i klinisk afprøvning. Her bliver en af mine opgaver at finde en partner, siger Ingelise Saunders, der ud over erfaring og viden, kan bidrage med et stort netværk.

Tidligere direktør bliver

Når Ingelise Saunders sætter sig i chefstolen, træder den hidtidige administrerende direktør og medstifter Ejvind Mørtz et skridt tilbage og bliver teknisk direktør.

- Min rolle har været at få bygget virksomheden op og få forskningen til at fungere. Jeg vil fortsat administrere de interne opgaver, og så klarer Ingelise opgaverne udadtil med investorer og samarbejdspartnere, siger Ejvind Mørtz, der ser omstillingen som et enormt fremskridt for virksomheden.

- Vi rykker fra danmarksserien op i anden division. Og det er jo helt fantastisk, at vi har fået Ingelise hertil. Hun kan lige præcis det, vi har brug for lige nu, siger han.

Som så mange andre bio-tekvirksomheder har ACE Biosciences løbende haft problemer med at skaffe kapital. I foråret fik virksomheden tilført yderligere 25 millioner kroner i form af et konvertibelt lån fra ejerkredsen, der sikrer overlevelse foreløbig frem til midten af 2005.

- Vi er i den samme situation som alle andre biotekvirksomheder. Det koster mange penge at udvikle lægemidler, indtil videre har vi brugt 120 millioner kroner. Det er en langsigtet investering, siger Ejvind Mørtz.

Han er nu den eneste af de tre stiftere, der er tilbage. Christian Hodahl forlod firmaet i januar i forbindelse med en sparerunde, og Angus King har netop sagt farvel, fordi forskning fremover bliver sekundært i forhold til produktudvikling.

Veteran til fynsk biotekfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce