Vestas historie


Vestas historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1898: Året, hvor det hele begynder. Smeden H.S. Hansen står af toget på Lem Station og etablerer kort tid efter sin første smedje i byen.

1928: "Smed Hansen" og sønnen Peder Hansen starter Dansk Staalvindue Industri, der fremstiller stålvinduesrammer til industribygninger.

1945: Peder Hansen forlader Dansk Staalvindue Industri og danner sammen med ni andre Vestjysk Stålteknik A/S, som hurtigt bliver forkortet til Vestas. De producerer husholdningsmaskiner som for eksempel røremaskiner og bagevægte.

1978: Den anden oliekrise lurer, og Vestas begynder at undersøge vindmøllers poten- tiale som en alternativ energi-kilde. Året efter kan Vestas sende de første vindmøller ud til kunder, der vil investere i alternativ energi. Efterfølgen-de bygger Vestas den første store møllefabrik i udkanten af Lem.

1980: Vestas beslutter at gå ind i seriefremstilling af vindmøller. Samme år kontaktes firmaet af amerikanske Zond Inc., som ønsker at afprøve Vestas møller. Samtidig skaber ny lovgivning i Danmark og USA et stort marked for vindenergi, og året efter indløber de første store ordrer fra USA. Ved udgangen af 1985 har Vestas solgt 2500 vindmøller til USA.

1986: Et problematisk år for Vestas. De fordelagtige skattelove i forhold til vindmøllesalg til Californien fjernes, og i oktober går Vestas i betalingsstandsning. Alle medarbejdere bliver fyret.

1987 Året efter etableres Vestas Wind System A/S med Johannes Poulsen som ny administrerende direktør og godt 60 ansatte.

1994 Ved udgangen af 1994 beskæftiger Vestas Wind Systems A/S 765 medarbejdere. Den økonomiske vækst fortsætter, og Vestas Wind Systems kommer ud med et overskud før skat på 41 millioner kroner.

1998: Vestas bliver noteret på Københavns Fondsbørs for at skaffe kapital til væksten. Med en andel på 22,1 procent af verdens vindkraft er Vestas branchens dominerende aktør. Omsætningen tager et spring på 45 procent og runder 2,8 milliarder kroner.

1999 Vestas Wind Systems A/S har en omsætning på 4,7 milliarder kroner og bliver i december måned optaget i KFX-indekset, der omfatter de 20 mest omsatte aktier i Danmark.

2000 Vestas opnår en omsætning på 6,5 milliarder kroner og et resultat før skat på 866 millioner kroner, hvilket er ny rekord. Medarbejderstaben i koncernen er ved årets udgang 3852.

2002 Et svært år for Vestas. Det amerikanske marked udvikler sig ikke som forventet i begyndelsen af året, og produktionen til USA må reduceres. Sammen med ringe forventninger til 2003 fører det til fyring af 495 medarbejdere. Samme år træder Johannes Poulsen, administrerende direktør gennem 15 år, tilbage og overlader posten til økonomidirektør Sven Sigaard, der stadig varetager hvervet.

2003 Vestas leverer nu til 13 markeder. Leverancerne stiger især til USA, Tyskland, Holland og Japan, mens de falder til Skandinavien, Australien, Storbritannien og Italien. I foråret 2003 må Vestas fyre endnu 200 medarbejdere i Danmark og Italien. Den samlede medarbejderstab vokser imidlertid til 6316 i juni måned i forhold til 5785 året før. Medarbejdervæksten skyldes blandt andet Vestas' overtagelse af Windcast Group A/S.

2004 Vestas fusionerer med NEG Micon og flytter hovedsædet til Randers. Fusionen medfører fyring af 470 medarbejdere, men medarbejderstaben vokser med fusionen til godt 9000. Vestas har nu en omsætning på 20 milliarder kroner og er dermed Danmarks største maskinindustri.

Kilder: www.vestas.com og Infomedia

Vestas historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce