De fynske militær-innovatører fra Falck Schmidt Defence System skifter forsvaret ud med verdensrummet, når deres nyeste opfindelse snart går i kredsløb om solen

To lange rør og et trebenet endestykke ligger på et langbord.

Umiddelbart ser det ikke ud af meget, men tilsammen danner de tre komponenter et højteknologisk satellit-instrument, der i 2018 skal sendes i kredsløb om solen.

Vi er hos militærvirksomheden Falck Schmidt Defence Systems i Odense, der normalt producerer avanceret forsvarsudstyr, men som nu kan se frem til at gøre debut i det vide verdensrum.

- Hånden på hjertet: Hvor mange får lov til at sende noget i rummet? Ikke ret mange. Det her er stort. Meget stort.

- Det er da fantastisk, siger ejer og administrerende direktør Jan Falck Schmidt, hvortil teknisk direktør Damir Ljubicic tilføjer:

- Hånden på hjertet: Hvor mange får lov til at sende noget i rummet? Ikke ret mange. Vi er cirka 20 virksomheder i Danmark, der har rumfart som interessefelt, og de færreste er med i udviklingen af selve fartøjerne. Det her er stort. Meget stort.

Let vægt og stor styrke

Det umiddelbart simple, men i virkeligheden dybt avancerede satellit-instrument - en såkaldt boom, der skal agere platform for forskelligt måleudstyr - skal implementeres på Det Europæiske Rumfartagenturs kommende sol-satellit ved navn Solar Orbiter.

Boom'en består af kulfiber og titanium, er skabt i samarbejde med det spanske konstruktionsselskab Sener og vejer næsten ingenting.

Netop vægten har været en af de udfordringer, som Falck Schmidt Defence Systems og tvillingeskabet Falck Schmidt Advansed Composite Enginerring det sidste års tid har bakset med.

- Hvert kilo, der skal sendes i rummet, koster en formue. Men det, at instrumentet er let, skal selvfølgelig ikke betyde, at det ikke kan bære en hel del, siger Jan Falck og påpeger, at den letvægtige boom kan bære i omegnen af fire personbiler.

Hvordan en konstruktionsopgave udstedt af Det Europæiske Rumfartsagentur så kan ende i odenseanske hænder, er der ifølge den tekniske direktør en logisk forklaring på.

- De store rumfartsagenturer filosorer meget over rummissioner, og det er i sidste ende dem, der sætter tingene i gang. Men når filosofierne skal omdannes til hardware - altså det, fysisk skal ud i rummet - kommer sådan nogle som os ind i billedet, siger Damir Ljubicic og påpeger, at Falck Schmidt Defense Systems tidligere har vakt europæisk og international opsigt med deres fleksible forsvarsudstyr.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
3
Var schweizere skyld i konkurs?: Jan Falck-Schmidt antyder urent spil

Var schweizere skyld i konkurs?: Jan Falck-Schmidt antyder urent spil

1
80 ansatte sendt hjem: Falck Schmidts fremtid er uvis

80 ansatte sendt hjem: Falck Schmidts fremtid er uvis

1
Kæmpegæld: Fynsk forsvars-virksomhed er konkurs

Kæmpegæld: Fynsk forsvars-virksomhed er konkurs