To udenlandske firmaer er blandt de seneste, som har fået øjet på velfærdsklyngen i Odense og på Fyn - i sidste uge var en japansk delegation fra firmaet I&C i Odense og i denne uge er det så det islandske firma Kara Connect, der har sendt sin direktør på lokalejagt i Odense. Samtidigt slår et dansk firma dørene op til deres nye afdeling i Odense i næste uge.

Den fynske velfærdsklynge står ofte i skyggen af robotter, droner og it-klyngerne, men klyngen har i stigende grad succes med tiltrække nye firmaer til Fyn. Både når de etablerer deciderede lokale afdelinger i Odense eller når udenlandske firmaer tester og udvikler deres løsninger i samarbejde og test med både virksomheder og offentlige myndigheder i kommuner og regionen.

Kara Connect er en mindre islandsk virksomhed inden for velfærdsteknologi med blot syv medarbejdere, men alligevel har direktør Thorbjorg Helga Vigfusdottir onsdag taget turen til Odense for at se nærmere på muligheden for at etablere en mindre afdeling i byens velfærdsklynge.

Det er faktisk femte gang, hun besøger Odense inden for det seneste års tid, og onsdag var det blevet tid til at kigge på lokaler. Derfor gik hun rundt med Mads Fugl, medstifter af arbejdsfællesskabet Coworking Plus, i Kochsgades gamle cykelfabrik en onsdag formiddag i januar. Mødet er rykket lidt, for direktøren også skulle nå at mødes med en mulig forretningsforbindelse - og bagefter blev en time forsinket på vejen fra Aarhus.

- Vi har allerede et cvr-nummer og har siden sidste år planlagt at etablere os i Danmark. Jeg skal tale med den person, som vi formentlig ansætter her i Odense i aften. Vi skal bruge et lille kontor - måske et skrivebord i første omgang og her ser rigtig godt ud, siger hun og kigger rundt i det højloftede lokaler, som sidst har huset et træningscenter og for længe siden en cykelfabrik.

Hun er i Odense med sin driftsansvarlige Inge Eythorsdottir, fordi Kara Connect, der har udviklet en platform til telecare, så patienter og terapeuter kan komme i kontakt over nettet, ser flere muligheder i Odense voksende velfærdsklynge.

- Danmark har et godt ry, og kunne være vores indgang til både Sverige og resten af Europa. Vi er i Odense, fordi der både er virksomheder og universitetet i klyngen, og så skyldes det også et stort arbejde fra Invest In Denmark og Invest In Denmark, som har gjort et stort arbejde med at forbinde os med de rigtige personer, siger hun med adresse til investment manager Lone Knudsen Krogsbøll fra Invest In Odense, som også er med på turen rundt i Kochsgade.

Inspiration og udvikling

Det islandske firma er ikke alene om at have fået øje på mulighederne i Odense. Firmaer fra Sverige og Finland er også rykket ind i Odense, men også fra Asien kommer der tilflyttere. Senest japanske I&C, der udvikler velfærdsmøbler til hjemmemarkedet.

Firmaet har ikke planer om at begynde at sælge eller markedsføre sine løsninger på Fyn eller i Danmark, men har alligevel etableret en lille afdeling i Odense. Før jul ansatte firmaet også en danskboende japaner til lede virksomhedens aktiviteter i Danmark. I Danmark er der muligheder for at udvikle og teste møblerne på en helt anden måde, end det er tilfældet hjemme i Japan, lyder argumentationen fra det japanske firma.

I sidste uge havde virksomhedens adm. direktør Yukio Sada så også selv taget turen til Fyn - hvor han i selskab med et japansk tv-selskab fik mulighed for at se nærmere på Odense og deltage, da Odense Kommune og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) havde inviteret til nytårskur for byens erhvervsdrivende.

Her fik Yukio Sada og borgmesteren i Odense talt ganske kort sammen - via tolk - og efterfølgende gav Peter Rahbæk Juel også interview til det japanske tv-hold.

Efter besøget sagde Yukio Sada, at han har store forventninger til den inspiration, firmaet kan hente via den danske afdeling: - Besøget har vist mig, at Danmark har høj ekspertise i at skabe resultater og udvikling via offentligt og privat samarbejde. Det er meget værdifuldt for I&C. Ikke kun for det produkt, vi er i gang med at udvikle. Jeg ser også mulighed for, at vi kan få værdifuld feedback og inputs til flere af vores andre produkter.

Dansk interesse

Udover de udenlandske firmaer oplever klyngen på Fyn også, at flere og flere nationale virksomheder tager turen til Odense især. Enten for at deltage i konferencer som Whinn, møder og events hos branchens virksomheder eller medlemmer af Welfare Tech. Flere opretter også deciderede afdelinger, som den sjællandske virksomhed Zealand Care, der åbner sin nye fynske afdeling 1. februar på Billedskærervej. Her indrettes både showroom og hjælpemiddeldepot for virksomheden, som begyndte at drive hjælpemiddeldepot for Nyborg Kommune 1. november.

Virksomheden har syv ansatte i Odense nu og 70 fuldtidsansatte på landsplan, hvor hovedparten arbejder på Sjælland.

- Der er ingen tvivl om, at Odense er et godt sted at være i relation i forhold til teknologisk udvikling også inden for velfærdsteknologi. Vi vil have flere kommuner som kunder, men vi ser også muligheder for at samarbejde med både nationale og internationale velfærdsvirksomheder omkring logistikken i forhold til håndtering af hjælpemidler og teknologi. Det er noget, vi har stor erfaring med, siger Jakob Hansen, adm. direktør i Zealand Care.

Helt præcist hvornår Kara Connect gør som Zealand Care og japanske I&C ligger endnu ikke fast, men efter besøget i Odense var direktør Thorbjorg Helga Vigfusdottir kun mere interesseret i at komme i gang i Odense, understregede hun efter rundvisningen hos Coworking i Kochsgade.

- Vi skal i første omgang etablere os i Danmark og måske i Sverige, og hvis det lykkes skal Danmark bruges som model til, hvordan vi kan etablere os i andre lande, siger hun.

  • Byline_

    Af: