Vejret er stadig for ustabilt


Vejret er stadig for ustabilt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RISIKABELT: Bær- og frugtavlerne er parate til fornyelse
Frugt- og bæravlerne hilser en klimaændring velkommen, men de prioriterer stabilitet højere end ændringer, der måske vil give dem nye dyrkningsmuligheder og - måske - en bedre indtjening.

Det fastslår hortonom Svend O. Ramborg fra Frugt og Grøntrådgivningen på Fyn.

- Man kan ikke basere en produktion på de varme somre alene. De kommer ikke tit nok. Vi skal have dyrkningssikkerhed. Banken skal jo have sine penge hvert eneste år til faste terminer. Hvis vi lægger vores produktion an på de varme år, falder der måske to-tre år ud af fem væk, fordi de er køligere, giver en for dårlig kvalitet eller for ringe udbytte, siger han.

Perspektiverne

Hvis nogen ville garantere, at vejret i Danmark arter sig med kanonsomre a la 2003, ser frugt- og bæravlerne nærmest uanede muligheder for nye plantager, men de må erkende, at sådan spiller himmelklaveret bare ikke.

- De klimatiske forskelle fra år til år er stadig for store at bygge væsentlige fornyelser på. Vi kan bare se på forskellen mellem 2003 og 2004. Godt nok var der også vådt sidste år med nedbørsoverskud indtil dette tidspunkt, men temperaturen var to og en halv grader højere end i juni i år, og det gør en væsentlig forskel. Der kan således for æblerne konstateres en tilvækstforskel på fem millimeter - det er mange kilo på en hektar. Og vejret i år betyder måske også, at vi får en forsinket modning, som kræver en lang vækstsæson. Og det er ikke sikkert, at vi får modningen sluttet, in- den det kolde efterår og vinteren.

En god sommer

Sommeren 2003 var altså god for frugt- og bæravlerne og deres produktion, og det kunne umiddelbart registreres hos Danmarks Jordbrugsforskning i Årslev, der foretager tilvækstmålinger.

- Æblerne er nu fire-fem millimeter mindre end de var på samme tid sidste år, så på den aktuelle baggrund kan jeg ikke sige, at der er sket en klimaforandring, som vi kan bruge til noget, pointerer Svend O. Ramborg.

- En stabil klimaforandring kan derimod udnyttes til at plante sorter med en længere vækstsæson, og vi kan med en længere sommer skaffe os større udbytter, fordi vi får et større input af energi i vores plantninger, og så kan vi få lagt lidt mere størrelse på de æbler, hvor det kniber, eller vi kan hænge flere æbler på træerne og derigennem sikre større udbytte, siger hortonomen.

Vin en mulighed

På længere sigt kan der dog, mener han, være basis for af-grøder, som der ikke er nogen tradition for at dyrke i Danmark.

Aktuelt diskuteres mulighederne for vindyrkning. Den zone, hvor man kan dyrke vin, rykker også nordpå med en klimaforandring med varmere og længere somre, og samtidig dukker nye og bedre sorter op, som bedre kan klare sig under kolde vejrforhold.

Men under alle omstændighederne vil der i Danmark kun være mulighed for at dyrke frugtarter og -sorter, som er vinterfaste, fordi der til stadighed må forventes frostvintre, eftersom vi fortsat bor tæt på polarcirklen - og den lader sig ikke flytte. Hvis vinden slår om i nordøst, vil den stadig sende kulde ind over folk og afgrøder.

Større ustabilitet

- Risikoen ved et mere varmt klima er, at det skaber større ustabilitet, anfører Ramborg.

Foreløbig er der inden for frugt og bær ikke sket afgrødefornyelser. Det er der inden for det egentlige landbrug, hvor majs har været i hurtig fremmarch. Majs var for 20 år siden en sjældenhed på danske marker, og nu er den ganske almindelig og har vundet stor indpas i kvægbrugene som foder. Det er nok på grund af klimaet, men sandelig også fordi der er udviklet nye sorter, der er mere velegnede til danske forhold.

Og tilsvarende kan der ske udviklinger hos frugt og bær, hvor der hele tiden kommer nye sorter til, mens andre glider ud. Det er led i en naturlig proces, der blandet andet også påvirkes af nye smagsretninger i markedet, fremhæver Svend O. Ramborg.

Vejret er stadig for ustabilt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce