Vattenfall har appetit på hele Elsam


Vattenfall har appetit på hele Elsam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRØM: Den svenske energikoncern vil købe Elsam-aktier kontant for 1250 kroner frem til 4. februar

Den statslige svenske energikoncern Vattenfall er tilfreds med en bid på en tredjedel af Elsam, men Vattenfall vil gerne have mere.

- Vores hensigt er at erhverve så mange Elsam-aktier som muligt, fastslog koncernchef Lars G. Josefsson, da han i går på et pressemøde i Københavns Lufthavn fremlagde det købstilbud, Vattenfall halvanden time forinden havde præsenteret for et konsortium, som i dag råder over 67 procent af aktierne i Elsam A/S.

Lars G. Josefsson lægger ikke skjul på, at det svenske energiselskab også har appetit på den aktiepost, det statslige danske olie- og naturgasselskab Dong ligger inde med efter opkøb af aktier i bl.a Odense.

Deadline i februar

- Nu er det kun konsortiet, som har bedt os om at afgive et tilbud, men hvis de øvrige ejere af Elsam-aktier vil sælge på de givne vilkår inden for den fastsatte frist, vil vi være positive over for en henvendelse. Hvis vi får mulighed for en 100 procents overtagelse af Elsam, vil vi naturligvis være interesserede, siger Vattenfalls koncernchef.

Selskabet har sat 4. februar som deadline for gennemførelse af handelen med Elsam-aktier.
Tilbuddet
Vattenfall har tilbudt at købe aktier på følgende betingelser:

Enten til kontantpris 1250 kroner pr. aktie.

Eller til kontantpris 1150 kroner pr. aktie med mulighed for et senere tillæg på ialt 300 kroner, hvis Elsam A/S opnår en majoritetspost i Energi 2 og elprisen i perioden 2005-10 stiger med mindst 15 procent.

I begge tilfælde forudsætter Vattenfall, at selskabet får mulighed for at erhverve minimum en tredjedel af de ialt 20 millioner Elsam aktier.

Vattenfall lover i den sidste model en bonus på en fjerdedel af en eventuel kursgevinst i forhold til tilbuddene, hvis selskabet vælger at lade sig børsnotere.

Elsams aktionærer skal meddele, om de vil sælge senest 4. februar.
VATTENFALL
Statsejede svenske Vattenfal er med en markedsandel på godt 20 procent den største producent af elektricitet i Norden.

Listens nummer to og tre er finske Fortum med en markedsandel på 14 procent og norske Statkraft med næsten 11 procent af det nordiske elektricitetsmarked. Elsam har i nordisk sammenhæng en markedsandel på fem procent.

Vattenfall producerede i 2003 156 teraWatt-timer og havde et totalt elsalg på 184 teraWatt-timer (1 teraWatt-time er lig med 1.000.000.000 kiloWatt timer.)

Selskabet havde i 2003 en nettoomsætning på 112 milliarder svenske kroner og et resultat af primær drift på 15,3 millarder svenske kroner.

Vattenfall-gruppen beskæftiger 35.000 medarbejdere og er etableret med produktion og distribution af elektricitet og varme i Sverige, Finland, Tyskland og Polen.

To prisalternativer

Vattenfall har præsenteret de "frie" Elsam aktionærer for et tilbud, som består af to alternativer. I det ene alternativ vil Vattenfall afregne kontant og give 1250 kroner for hver Elsam-aktie. Det er dog en forudsætning, at den svenske køber får mulighed for at erhverve mindst en tredjedel af de ialt 20 millioner aktier.

I det andet alternativ er tilbuddet baseret på en pris på 1450 kroner, men kun 1150 kroner udbetales her og nu. De øvrige 300 kroner falder med to gange 150 kroner, hvis Elsam opnår en majoritetspost i det sjællandske energiselskab Energi 2 og hvis elprisen i Danmark stiger med mindst 15 procent i løbet af de næste fem år. Også dette tilbud er betinget af, at Vattenfall kan erhverve mindst en tredjedel af aktierne i Elsam.

Dong forhandlede længe

Lars G. Josefsson kalder tilbuddet til Elsams aktionærer for "meget attraktivt", og han tror ikke på, at der nu kommer en ny krig på buddene.

- Vi har haft nogle meget positive og udbytterige kontakter, og Dong har jo for sin del forhandlet med andre sælgere gennem seks måneder og har købt sine aktier til en betydeligt lavere pris, siger han.

Stor europæisk marked

Lars G. Josefsson vurderer ikke, at et Vattenfall-opkøb af Elsam aktier vil komme i modstrid med danske konkurrencereglerne. Selv med Energi 2 inde i alliancen vil Vattenfal på det nordiske marked "kun" komme til at sidde på 28 procent af energifremstillingen og distributionen.

- Det ser vi ikke som noget problem, for alting skal ses i sammenhæng med, at hele Europa i løbet af de kommende 10 år må forventes at blive eet stort marked, siger han.

Koncernchefen lægger ikke skjul på, at en afgørende indflydelse på danske Elsam er af stor betydning for Vattenfalls strategi om at blive et ledende europæisk selskab. Vattenfall er i forvejen etableret i Finland, Polen og Tyskland.

I Norden har selskabet som den største enkeltoperatør i dag godt 20 procent af elektricitetsmarkedet, og Elsam har som den femtestørste spiller ca. fem procent. Det statslige svenske energiselskab baserer først og fremmest sin produktion på atomkraft og vandkraft, mens Elsam primært producerer elektricitet og varme på kulfyrede værker og ved hjælp af vindmøller. Elsam er Skandinaviens største vindkraftproducent, og ikke mindst dette know how er vigtigt at få adgang til for Vattenfall.

- Vi vil med flere produktformer komme til at stå bedre rustet i den samlede europæiske konkurrence. Der er stærk forretningslogik og et stort potentiale forbundet med en samkøring af Vattenfall og Elsam, også for forbrugerne, siger Lars G. Josefsson.

Vattenfall har appetit på hele Elsam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce