En artikel kritiserer den schweiziske våbenfabrik Mowag for at være skyld i konkursen i Falck Schmidt Defence Systems. Den tidligere ejer har delt artiklen med offentligheden.

Hvad var den egentlige årsag til, at Odense-virksomheden Falck Schmidt Defence Systems gik konkurs tirsdag? Det ved omverdenen stadig ikke, og virksomhedens tidligere ejer, Jan Falck-Schmidt, har ikke bidraget til opklaringen, for han har afvist at udtale sig.

Men torsdag afleverede han et tydeligt signal til offentligheden om sin opfattelse af årsagen. På sin Facebook-profil delte Jan Falck-Schmidt en kritisk artikel om sagen, og han gjorde delingen offentligt tilgængelig for alle.

Kontrakt er aldrig skrevet under

Den artikel, han delte, var fra hjemmesiden Nytkampfly.dk, der trods navnet beskæftiger sig generelt med det danske forsvar.

Artiklen, der er uden forfatternavn eller navngivne kilder, handler om, den schweiziske virksomhed Mowags forbindelser til Falck Schmidt. Mowag har vundet en stor ordre til det danske forsvar på omkring 300 pansrede Piranha mandskabsvogne, og det blev før købet aftalt, at Falck Schmidt skulle færdiggøre disse køretøjer. Den fynske virksomhed har indrettet en hel fabrik i Fredericia til ordren, som skulle beskæftige 200.

Problemet er, at den endelige konkrete kontrakt mellem de to parter aldrig er blevet skrevet under.

"Løber fra sine løfter"

Artiklen på hjemmesiden anklager forholdsvist ligeud Mowag for at have brudt en aftale med Falck Schmidt. Der står blandt andet: “Efter at have vundet (ordren, red.) havde General Dynamics og Mowag pludselig ikke så travlt med at leve op til aftalen og placere produktionen hos Falck-Schmidt.”

Efter at have forklaret om besparelser i den store ordre, skriver forfatteren: “Det er så de besparelser, som sandsynligvis har fået Mowag til at løbe fra sine løfter til Falck Schmidt Defence Systems.”

Artiklens forfatter formoder også, at Mowag vil bruge Odense-konkursen som årsag til at trække produktionen hjem til Schweiz, selv om den oprindelige aftale gør klart, at en del af arbejdet skal ske i Danmark.

Det er ikke klart, om Jan Falck-Schmidt er enig i alle dele af artiklen. Han har delt den uden nogen kommentarer.

Mowag har siden 2004 været ejet af den store amerikanske våbenproducent General Dynamics.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
1
80 ansatte sendt hjem: Falck Schmidts fremtid er uvis

80 ansatte sendt hjem: Falck Schmidts fremtid er uvis

1
Kæmpegæld: Fynsk forsvars-virksomhed er konkurs

Kæmpegæld: Fynsk forsvars-virksomhed er konkurs

Ansatte i kriseramt koncern: Ledelsen forhandler med udlændinge

Ansatte i kriseramt koncern: Ledelsen forhandler med udlændinge