Odense-virksomheden Texas har fået meget bedre styr på sin forretning efter flere års krise. Men en dårlig betaler i Rusland ødelægger det pæne billede.

Fire år med underskud og fire direktørskift i løbet af to år rystede Odense-virksomheden Texas Andreas Petersen kraftigt fra 2012. Oven i var virksomheden, der laver havemaskiner, ramt af en konkurs hos den vigtigste leverandør og et kollaps af økonomien i Rusland, der på det tidspunkt var dens største marked.

- Vi ville prøve noget nyt, men det skulle vi ikke have gjort. Nu går vi tilbage til det, vi kender, sagde medejer Tom Winther Petersen i marts 2016.

Og det har virket, viser det seneste regnskab, der netop er offentliggjort. I de to seneste regnskabsår økonomien blevet vendt. Først og fremmest er der skåret ned på et alt for stort varelager - som var finansieret med en høj gæld - og samtidig er omkostningerne blevet barberet ikke mindst gennem fyringer.

Fakta om Texas

Texas blev grundlagt i 1960 af Andreas Petersen, og har igennem årene udviklet en produktion af især fræsere og fejemaskiner.

Derudover forhandler virksomheden en lang række lignende produkter som plæneklippere, brændekløvere, hækkeklipppere og endda off-roadere.

Tidligere skete en del af produktionen på virksomhedens adresse i Højby i det sydlige Odense.

I dag har virksomheden egenproduktion på to fabrikker i Kina og får derudover produceret af andre leverandører.

Virksomheden leverer til hele Europa men står stærkest i Skandinavien samt Central- og Østeuropa. En tredjedel af salget sker i Danmark.

- På to år har vi skåret over 30 millioner kroner af vores varebeholdning og vores bankgæld, det har været en væsentlig del af vores vending, siger administrerende direktør Johnny Lolk.

Efter uheldige erfaringer med et par investeringslystne chefer udefra blev den dengang 37-årige ansatte i 2016 forfremmet til direktør med opgaven at få Texas tilbage til sit sædvanlige mere jordnære og profitable niveau.

To fabrikker i Kina

Tallene viser, at det er lykkedes og samtidig har Texas fået forbedret sine leverancer ved at opbygge en ny kinesisk produktion, som man ejer sammen med en kinesisk partner. Texas har i forvejen en anden kinesisk fabrik, som firmaet ejer alene.

AP Trading ApS

Hjemsted: Odense SCVR-nummer: 83 17 82 13

Direktør: Finn Winther Petersen

Bestyrelse og ejere: Tom, Arne og Finn Winther Petersen, Hannah Winter - hver ejer 25 procent.

Regnskabstal 2016/17 for koncernen:

Bruttofortjeneste: 59,3 millioner kroner (2015/16: 49,9)

Driftsresultat: 5,1 millioner kroner (205/16: 1,1)

Resultat før skat: -0,2 millioner kroner (2015/16: -2,0)

Resultat efter skat: -0,03 millioner kroner (2015/16: -2,3)

Egenkapital: 50,9 millioner kroner (2015/16: 62,2)

Antal ansatte: 178

For nogle år siden var det russiske marked vokset til at blive virksomhedens største, men det ændrede sig pludseligt med det dårlige politiske klima og de følgende økonomiske problemer i landet. Problemerne betød samtidig, at den russiske distributør ikke betalte for sine varer. Efter flere års forsøg på at hente 11 millioner kroner hjem har Texas nu afskrevet dem i det nye regnskab.

Underskud i koncernen

- Vi prøver stadig at få fat i pengene, men den slags er meget kompliceret i Rusland. Jeg kender ikke den fulde sandhed om sagen, men vi må konstatere, at det ser svært ud, og så er det mest rigtigt at afskrive beløbet i regnskabet, siger Johnny Lolk.

Den streg i regningen fra fortiden betyder, at hele koncernen fik et lille underskud for 2016/17, selv om driftsselskabet kunne glæde sig over en kraftig fremgang og et pænt overskud på ni millioner kroner.

- Det er ikke rart, men jeg fokuserer på, at det er lykkedes at få kerneforretningen i god form, det er det vigtigste i fremtiden, siger direktøren.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
3
Presset: Underskud og direktør-uro i fynsk havemaskine-firma

Presset: Underskud og direktør-uro i fynsk havemaskine-firma

Direktør med 17 års erfaring

Direktør med 17 års erfaring

Minus og direktør-uro i Texas

Minus og direktør-uro i Texas