Vandværker: Katastrofedom kan koste dig 1000 kroner

Vandværkerne blev omdannet fra kommunale til aktieselskaber tilbage i 2009 med vandsektorloven. I den forbindelse blev alt fra ledningsnet til rensningsanlæg værdisat, men ifølge Skat blev vandværkerne værdisat alt for højt og det udløste alt for højt et fradrag for værkerne. Den nye dom siger, at Skats langt lavere værdisættelse er den rigtige og det kan koste vandværkerne og forbrugerne mange penge. Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Vandværker: Katastrofedom kan koste dig 1000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En afgørelse i Østre Landsret i en skattesag om 36 milliarder kan ende med at koste forbrugerne mellem 800 og 1000 kroner ekstra om året på vandregningen. Katastrofe-dom, lyder det fra vandværkerne.

Mellem 800 kroner og 1000 kroner ekstra på vandregningen.

Det kan blive konsekvensen for kunderne hos de fynske og en lang række andre vandværker i hele landet efter en dom i Østre Landsret tirsdag.

Regningen er ikke et resultat af et højere forbrug eller øgede vandpriser, men skyldes en ekstra regning fra Skat på op mod 36 milliarder kroner til i alt 275 af landets vandværker.

- Det er meget skuffende, og det kan få store konsekvenser for kunderne i hele landet, for når Skat sender den regning ud til vandværkerne vil den blive sendt direkte videre til kunderne, siger adm. direktør i interesseorganisationen for firmaer og aktører i vandsektoren, Danva, Carl-Emil Larsen.

To prøvesager

Sagen i Østre Landsret bestod af to prøvesager mod Skat anlagt af Hvidovre Vand A/S og Hjørring Vand A/S på vegne af de 275 vandværker, som mener, at Skats værdisætning er forkert.

Der er tale om Danmarkshistoriens største skattesag, som går tilbage til 2009, da Folketinget besluttede, at kommunernes vandselskaber, der står for drikke- og spildevand, skulle ændres til selvstændige aktieselskaber. Derfor skulle vandværkernes værdier som bygninger og anlæg prissættes.

I forbindelse med vedtagelsen af den såkaldte vandsektorlov værdisatte Konkurrencestyrelsen vandværkernes værdier til 219 milliarder kroner - men den vurdering var Skat langt fra enig i og satte ledningsned, værker og rensningsanlæg til 55 milliarder kroner.

- Det betød, at der var en difference på 36 milliarder kroner i skat, som reelt set bliver en ekstra skatteregning til kunderne, selv om intentionen var, at man ville have lavere priser og skat på vand med vandsektorloven, lyder det fra Carl-Emil Larsen.

Katastrofe for branchen

Den største leverandør af vand på Fyn er Vandcenter Syd i Odense, som leverer 85 procent af vandet til kunderne i Odense Kommune. Selskabet blev allerede et aktieselskab tilbage i 1994 og i den forbindelse blev anlæg m.m. værdisat - og godkendt af Skat.

- Det betyder, at vi ikke bliver berørt af dagens afgørelse, men jeg mener, at den er en katastrofe for branchen og for kunderne, og den går stik imod intentionen i loven, siger adm. direktør i Vandcenter Syd, Mads Leth.

Sagen kan dog fortsætte i det retlige system, hvis Danva og vandværkerne i de to prøvesager vælger at anke afgørelsen til Højesteret. Ifølge Carl-Emil Larsen bliver det besluttet i næste uge.

Vandværker: Katastrofedom kan koste dig 1000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce