Vælg fast rente nu


Vælg fast rente nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Kristian Grønbæk Andersen

Cheføkonom, Fionia Bank A/S

Ikke mindre end 14 procent af det samlede udlån fra realkreditinstitutter er nu uden afdrag.

Låntagerne har været hurtigere til at vælge afdragsfrihed end forventet, da de afdragsfrie lån blev introduceret i efteråret 2003.

Det fremgår desværre ikke af pressemeddelelsen fra Realkredit-rådet, hvem der har optaget de afdragsfrie lån.

Er det boligejere med en friværdi i million-klassen, som undlader at afdrage de sidste 500.000 kr. eller finansierer et sommerhus med afdragsfrie lån? Hvis ja, så er det de rigtige låntagere, som vælger afdragsfriheden.

Det er derimod betænkeligt, hvis låntagerne er førstegangskøbere af ejerlejligheder i København eller Århus.

Flexlån

Er afdragsfriheden kombineret med flexlån, og er budgettet så stramt, at der ikke er plads til nævneværdige ekstra udgifter, sidder boligejeren på en farlig cocktail.

Netop ejerlejligheder i København og Århus er steget usædvanlig meget i de foregående mange år. Der har også været store prisstigninger i Odense, men ikke så voldsomme. Ganske vist er der er sammenfald mellem de steder, hvor prisstigningerne er størst, og hvor befolkningstilvæksten er størst. Det forklarer naturligvis noget af de store prisstigninger.

Træerne og himlen

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Kommer der en rentestigning, som medfører behov hos mange ejerlejlighedsbeboere for at sælge boligen, kan udbudet blive så stort, at prisen må give efter.

Mange er vant til at tro, at prisen på fast ejendom kun kan stige. Det er ikke rigtigt. I perioden 1987 til 1992 faldt priserne på fast ejendom i Danmark ca. 40 procent.

Store prisfald kræver en uheldig kombination af store rentestigninger og en meget langvarig lavkonjunktur. Det var sitautionen i 1987/92 i Danmark.

Moderat rentestigning

I øjeblikket er der alene udsigt til en moderat rentestigning.

I det kommende år kan vi se frem til, at den amerikanske centralbank forhøjer rente med korte mellemrum. Efter årsskiftet er det også sandsynligt, at den europæiske centralbank begynder at forhøje renten.

Så følger Danmarks Nationalbank med.

For de lange obligationer ligger det i kortene, at der kan komme en rentestigning på en-to procent.

For de et-årige flexlån er der udsigt til en rentestigning på to-tre procent i løbet af de næste år.

Kun et overraskende hurtig tilbageslag i økonomien kan forhindre disse rentestigninger.

Sådanne rentestigninger vil presse priserne på fast ejendom, og helt sikkert give prisfald på nogle af de mindst efterspurgte ejendom-me.

Det er ikke sikkert, at de største prisfald kommer i de byer, der har haft den største prisstigning. Det kan også komme i de bysamfund, hvor der sker befolkningsafvandring.

Kursfald

Med udsigt til rentestigninger som ovenfor anført er det et godt væddemål at optage et 30-årigt fem procent fastforrentet lån og vente på rentestigningen som beskrevet ovenfor.

Det vil give et kursfald på ni-12 procent af restgælden. Når det er indtruffet, er tiden atter inde til at overveje flexlån.

Låntagere med afdragsfrihed bør gennemregne, hvor stort et fald i boligprisen de kan klare uden at de bliver insolvente.

Vælg fast rente nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce