V-minister kan heller ikke hjælpe fynsk affaldsfirma

Fjordens dag - H. J. Hansens skrotplads ved havnen.

V-minister kan heller ikke hjælpe fynsk affaldsfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil "overveje" de afgiftsvilkår, som tynger fynske H.J. Hansen i efteråret, lyder svar til fynske folketingspolitikere

Venstres skatteminister Karsten Lauritzen er nu med på listen over ministre, som gerne vil "se på" eller i dette tilfælde "overveje", hvordan man kan hjælpe den afgiftsramte fynske genvindingsvirksomhed H.J. Hansen.

Konkrete løfter eller løsningsforslag har skatteministeren dog ikke nogen af.

Tidligere har både radikale og socialdemokratiske ministre set på de afgifter, som belaster affaldsfirmaet med tocifrede millionbeløb årligt på deponi af farligt affald.

I et skriftligt svar til sin fynske venstrekollega Erling Bonnesen og Socialdemokraternes Trine Bramsen konstaterer Karsten Lauritzen bl.a.:

"Som det fremgår af regeringsgrundlaget "Sammen for fremtiden", arbejder regeringen for, at det skal være billigere og lettere at drive virksomhed i Danmark. Regeringen vil gerne skabe bedre vilkår for erhvervslivet bl.a. ved at se på skatter og afgifter, der kan belaste konkurrenceevnen. Det gælder også i denne sag, som jeg gerne vil overveje i løbet af dette efterår," skriver ministeren til Bonnesen og Bramsen som midt i august stillede paragraf 20-spørgsmål til ministeren om sagen.

H.J. Hansen betaler i øjeblikket 475 kroner pr. ton farligt affald, firmaet deponerer.Når genvindingsprocessen er gennemført er der fortsat 15-20 procent skrot tilbage, som ikke kan genanvendes.

Danske shredderfirmaer har været fritaget for afgiften. En fritagelse som den tidligere VK-regering besluttede at udfase i 2009. Det er sket gradvist - men i år slår afgiften fuldt igennem og koster nu H.J. Hansen tre millioner kroner i afgift om måneden.

Karsten Lauritzen peger på, at der er gjort to ting for at lempe vilkårene for bl.a. H.J. Hansen. Først og fremmest er der indført en lempelse i afgiftssystemet, som burde give virksomhederne en gevinst på 20 mio. kroner, skriver ministeren. Desuden er der indført en pulje på 15 mio. kroner til teknologi-udvikling i 2014 og 2015 - begge som ifølge ministeren er brugt eller øremærket.

Socialdemokraternes Trine Bramsen er ikke overrasket over ministerens svar:

"De 20 millioner var de penge vi afsatte til afbøde virkningerne af de hårde afgifter. Men det er jo dem, vi ikke kan få lov til at udmønte p.g.a. EU-miljø-lovgivning, der siger, at når man først har indført den form for afgift, kan man ikke fjerne den igen," skriver hun i en mail til Fyens Stiftstidende.

Hun mener heller ikke at hverken Erling Bonnesen eller hans fynske ministerkollega Lars Chr. Lilleholt, kan være overrasket over svaret fra Lauritzen.

"Det var vores problem, da vi sad i regering - og nu er det Venstres problem. Når både Lars Chr. Lilleholt og (Erling) Bonnesen så sent som i juni lovede at de ville sænke afgifterne, så må de jo have haft en løsning. Det kan helt sikkert ikke komme som en overraskelse for nogle af de herrer, at EU stillede sig på bagbenene, selv om vi havde fundet pengene til at nedsætte afgifterne," fortsætter Trine Bramsen, som tilføjer at hun havde håbet "at Venstrefolkene ville være i stand til at indfri deres løfte fra valgkampen".

Det fynske folketingsmedlem fra Venstre, Erling Bonnesen er glad for svaret fra sin ministerkollega, men erkender, at det kan blive svært at ændre på afgifterne i Danmark.

- Men vi skal nå dertil at andre lande også har lignende afgifter, så konkurrencevilkårene er ens, men jeg er glad for svaret og tilfreds med at ministeren har øje på sagen og vil følge op i efteråret, siger Erling Bonnesen.

Så H.J. Hansen skal ikke forvente, at afgiften i Danmark bliver lempet?

- Det bliver svært. Ministeren skriver, at det bliver vanskeligt at sænke vores afgifter, men hvis de andre lande tager sig sammen og gør noget ved det, så kan det være med til at løse sagen, så der ikke er incitament til at køre affaldet ud af landet, siger Erling Bonnesen.

V-minister kan heller ikke hjælpe fynsk affaldsfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce