Nationalbanken skal ikke automatisk gribe ind, hver gang en bank står på konkursens rand, mener Venstre. Men hensynet til bankernes samlede omdømme vejer tungt.
Det må ikke være en selvfølge, at Nationalbanken holder hånden under enhver bank, stor som lille, der kommer i finansielt uføre og balancerer på randen af konkurs.

Det mener Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, som dog samtidig vægter hensynet til den samlede finanssektors omdømme højt.

- En bank må godt gå konkurs, selvfølgelig må den det. Men der må man samtidig vurdere, hvor stor betydning det vil få for hele sektorens omdømme, hvis ikke man griber ind, siger han til Ritzau.

Normalt, hvis en virksomhed går neden om og hjem, er der ikke nogen, som griber ind og redder virksomhed og arbejdspladser. Men i banksektoren er det anderledes. På det seneste har Nationalbanken og banksektoren grebet ind og reddet Roskilde Bank og nu den nordjyske Ebh Bank.

Når staten er forsigtig med at lade markedskræfterne spille helt frit og lade en kriseramt bank vælte, skyldes det, at en banks konkurs kan forringe omverdenens tillid til hele den øvrige banksektor, påpeger Jacob Jensen.

Hvor grænsen går for, hvornår myndighederne skal gribe ind, og hvornår de skal lade en bank gå konkurs, kan han ikke sætte præcist.

Mere om emnet

Se alle

Ebh Bank: Salgsproces og kredit-gennemgang skrider frem

Ekspert støtter Ebh-redning

Ebh undersøges for insiderhandel