Usikkert om fradrag mindsker sort arbejde


Usikkert om fradrag mindsker sort arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes ingen undersøgelse, som viser, at et skattefradrag hjælper mod sort arbejde, påpeger forsker.

Når regeringen forventer, at et skattefradrag til hushjælp og byggeri, vil mindske det sorte arbejde, er der ikke tale om en fugl i hånden.

Ifølge Rockwool Fondens Claus Larsen, som forsker i sort arbejde, er der nemlig ikke videnskabeligt belæg for antagelsen.

- Der foreligger ikke nogen undersøgelser, som kan sige, hvad effekten af sådan et fradrag vil være, konstaterer han.

Claus Larsen var sidste år medforfatter til en stor undersøgelse om danskernes køb af sort arbejde. Og ifølge den har regeringen fat i de store områder af den sorte økonomi.

- I vores undersøgelse svarede 22 pct., at deres husstand havde brugt sort håndværksarbejde i løbet af de sidste 12 måneder. Så der er i hvert fald potentiale.

Undersøgelsen viste ligeledes, at 10 procent havde fået udført sort rengøring inden for det sidste år.

Med hensyn til arbejdspladser vurderer Dansk Erhverv, at der - baseret på svenske erfaringer - er cirka 5000 job i en tilskudsordning.

- En hurtigt gennemført hjemmeservice- og boligforbedringsordning er den mest effektive måde at øge beskæftigelsen og arbejdsudbuddet på, siger skattepolitisk chef Bo Sandberg.

På Aarhus Universitet stiller økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen sig dog tvivlende. Han mener ikke, at ordningen vil ændre bemærkelsesværdigt ved arbejdsløsheden.

- De fleste har ingen skrupler ved at købe sort rengøring - de synes, at det ligger under bagatelgrænsen for, hvad der er tilladt, så hvis en fradragsordning skulle slippe af med sort arbejde, skulle fradraget være så stort, at det ikke blev dyrere at købe hjælp, vurderer han over for Jyllands-Posten.

Usikkert om fradrag mindsker sort arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce