Universal når vildt vækstmål: Fynsk robotarm runder milliard kroner i omsætning

Stifter og udviklingsansvarlig hos Universal Robots, Esben Østergaard, på messe i Chicago sidste år. 2017 blev også året, hvor den virksomhed, han startede sammen med to andre på SDU, rundede en milliard kroner i omsætning. Det blev fejret på virksomheden i Odense allerede før jul - men nu er det også bekræftet via ejerkoncernen Teradynes offcielle regnskab for sidste år. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Universal når vildt vækstmål: Fynsk robotarm runder milliard kroner i omsætning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omsætningen er steget fra 75 millioner kroner til langt over en milliard kroner på blot fem år hos den fynske robotkomet Universal Robots. Alene det sidste år er omsætningen vokset med en halv milliard kroner, viser regnskabet fra UR's amerikanske ejere Teradyne.

Guldfuglen i den fynske robotklynge flyver endnu højere, efter at virksomheden har nået et erklæret mål om en milliard kroner i omsætning.

For blot fem år siden lå omsætningen på 75 millioner kroner.

Det blev fejret med både champagne og fest for medarbejderne på Energivej hos Universal Robots i god tid før jul, da det stod fast, at man nåede det helt store mål i virksomhedens femårsplan.

På det tidspunkt ønskede ingen i virksomheden dog at bekræfte nyheden, da virksomheden, som først begyndte at sælge sine første robotarme tilbage i 2008, i dag er ejet af den amerikanske og ikke mindst børsnoterede koncern Teradyne. Børsreglerne forbød virksomheden at kommentere.

Natten til torsdag dansk tid offentliggjorde amerikanerne så det samlede koncernregnskab for 2017, og i det kan man også læse, at Universal Robots laver endnu et af sine store og meget markante vækstspring. Denne gang på imponerende 72 procent, som altså bringer virksomheden over en milliard kroner i omsætning.

Vækst på halv milliard

Sidste år lå omsætningen i virksomheden på 662 millioner kroner, men den er altså vokset med tæt på en halv milliard kroner på blot et enkelt regnskabsår og var i 2017 på 1,1 milliard kroner, hvis man regner med en vækst på 72 procent.

Teradynes regnskab afslører også, at selve koncernen "kun" er vokset med 22 procent til sammenligning. Der er ikke yderligere tal i offentliggørelsen fra Teradyne om aktiviteterne i den fynske dattervirksomhed.

En milliard kroner var pejlemærket og det meget ambitiøse mål for den tidligere direktion og ejerkreds, hvilket tidligere dirktør og hovedinvestor Enrico Krog Iversen også fortalt om til Fyens Stiftstidende tilbage i 2014.

Da han sammen med resten af ledelsen og direktionen satte sidste hånd på strategi og femårsplan tilbage i 2012 lå omsætningen til sammenligning på 75 millioner kroner. Nu har den altså rundet milliarden.

Dermed kan amerikanske Teradyne formentlig også kun være tilfreds med købet tilbage i 2015, hvor man lagde 1,9 milliarder kroner med lovning om yderligere 460 millioner kroner yderligere i betaling, hvis altså en række mål blev nået. Et af dem er nu nået og dermed tegner alt til at de sidste af de såkaldte earnouts - ekstra udbetalinger til bl.a. Vækstfonden og Krog Iversen-familien - også bliver realiseret.

Universal Robots blev skabt ud af studiemiljøet på Syddansk Universitets robotfakultet af en trio med bl.a. nuværende udviklingsansvarlig hos Universal Robots, Esben Østergaard. Virksomheden blev stiftet i 2005 og kommercialiseret i 2008, hvor de første robotarme blev solgt. Robotfirmaets kerneprodukt er de tre robotarme UR3, UR5 og UR10 og programmeringsplatformen UR+.

Robotarmen har ikke alene været medvirkende til, at der er i dag tales om såkaldte samarbejdende robotter - eller cobots - men den har på Fyn også været årsag til at den voksende robotklynge har fået endnu mere fart. Der arbejder i dag 3200 medarbejdere i den fynske robotklynge med 120 firmaer - en stor del af de ansatte har job hos netop Universal Robots.

Universal når vildt vækstmål: Fynsk robotarm runder milliard kroner i omsætning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce