Under en diskussion i EU-Parlamentet forsvarer Krisztina Morvai Ungarns demokratistridige forfatningsændringer

Det er ikke mange, der i disse dage tager Ungarn og landets premierminister, Viktor Orbán, i forsvar, efter at landet bliver beskyldt for at bryde med menneskerettighederne.

Det skete dog under en diskussion i EU-Parlamentet hvor Krisztina Morvai, fra det yderliggående højrefløjsparti Jobbik, kritiserer EU og modstanden mod Orbáns forfatningsændringer.

- I bliver ved med at referere til de europæiske værdier uden at vide, hvad de rent faktisk går ud på. I har forsøgt at pålægge Ungarn regler, men I bliver ved med at finde på nye regler undervejs, siger den ungarske politiker Krisztina Morvai.

Flere ser stærkt kritisk på demokratiudfordreren Orbán, efter at hans Fidesz-parti har stået bag en række kontroversielle forfatningsændringer i landet.

Blandt andet er definitionen af en familie som et ægteskab mellem en mand og en kvinde skrevet ind i forfatningen. Desuden binder ændringerne studerende, der har modtaget studiestøtte, til at blive i Ungarn i en vis periode efter endt uddannelse.

På vegne af kommissionen er justitskommissær Viviane Reding inviteret til at diskutere situationen i Ungarn. Hun understreger, at det er vigtigt ikke kun at se på den konkrete situation, men at se på, hvad der kan læres, som kan bruges fremover.

Det indlæg giver Krisztina Morvai dog ikke meget for. Hun mener, at ændringerne var berettiget.

- Med al respekt, så har Viviane Reding aldrig studeret jura.

- I har fordømt og forsøgt at kontrollere, men ingen af jer har studeret jura. Ville I have lyst til at blive opereret af en person, der ikke er uddannet læge, spørger hun retorisk parlamentet.

Det får formanden for parlamentet, Martin Schulz, til tørt at bemærke, at den ungarske parlamentarikers indlæg ikke er berettiget.

- Du behøver ikke være lovgiver for at sidde i parlamentet, ligesom du ikke behøver være ingeniør for at krydse en bro, siger han.