Ukendt omfang af kviksølvsagen


Ukendt omfang af kviksølvsagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et foreløbig ukendt antal ansatte på Grindstedværket kan være sygeligt påvirket af kviksølv for 30-40 år siden. Alle anbefales at anmelde eventuel sygdom

Arbejdsskadestyrelsen anbefaler alle tidligere medarbejdere på Grindstedværket at indsende en anmeldelse, hvis de har mistanke om en arbejdsskade efter kviksølvpåvirkning på den sydjyske fabrik for 30-40 år siden.

Derefter vil Arbejdsskadestyrelsen selv indhente en speciallægeerklæring for hver enkelt, som kan danne grundlag for styrelsens vurdering, herunder eventuel suspension af den normale 20-årige forældelsesfrist i den slags sager.

Mellem 100 og 200

Hvor mange medarbejdere, der i perioden 1962 til 1979 har været udsat for en muligvis skadelig kvivksølvpåvirkning, vides ikke.

Direktør Martin Kirstein Madsen fra Danisco siger til Ritzau, at det nok nærmere er omkring 100 medarbejdere end omkring 200 medarbejdere.

- Men vi ved det ikke og arbejder på at få et overblik, siger han.

Udgangspunkt forældet

Siden tv-udsendelsen i søndags har Danisco fået to henvendelser fra tidligere medarbejdere i Grindsted, og i Arbejdsskadestyrelsen er Grindstedsagen slet ikke nogen sag endnu.

- Vi har ingen arbejds-skadesager fra Grindstedværket fra den periode, og som udgangspunkt er kviksølv-sagerne forældede, siger direktør Anne Lind Madsen fra Arbejdsskadestyrelsen.

- Det afgørende er, om vi efter en lægefaglig vurdering har mulighed for at suspendere fra 20 års reglen, siger Anne Lind Madsen. Hun lover en meget hurtig sagsbehandling.

For næsten 20 år siden blev Dansk Eternit-Fabrik i Aalborg dømt til at betale 1,7 millioner kroner i erstatning til fordeling blandt 24 tidligere medarbejdere eller deres efterladte enker.

Fabrikken havde forsømt sin pligt til at gøre de ansatte bekendt med den sygdomsfare, der var forbundet med aspest, som siden gik ud af produktionen.

Anne Lind Madsen siger, at der i eternit-sagen var tale om en sygdom (asbestose) med en lang latenstid. Det kan betyde, at de lægefaglige og de erstatningsretlige vurderinger ikke direkte kan sammenlignes i de to sager. (ritzau)

Ukendt omfang af kviksølvsagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce