Virksomhederne i det fynske erhvervs- samarbejde mærker nu effekten af en ny strømlinet struktur med fokus på netværk

Midtfyns Bryghus fik værdifuldt skub ind på det kinesiske marked

Den midtfynske bryggeriejer Eddie Szweda havde aldrig drømt om, at en sportsevent skulle give hans øl et stort skub ind i Kina. Men forslaget fra Udvikling Fyn om at være til stede under Danish Open i badminton viste sig at få afgørende betydning for de kinesiske kontakter, og i dag satser han på at fordoble eksportsalget til Kina.

- Det startede egentlig bare med, at jeg drak en kop kaffe med chefen for den nye fødevareklynge i Udvikling Fyn. Jeg fortalte, at jeg havde solgt nogle få øl til Kina, og han sagde så, at han havde arbejdet i Kina og at Udvikling Fyn var på vej med en stor event i Odense med et meget stort fokus på Kina, fortæller Eddie Szweda.

Minister og ambassadør

Bryggeren gjorde det klart, at hvis han kunne hjælpe, ville han gerne det. Derefter blev han kædet sammen med eventchefen, og efter en brainstorm blev de enige om, at han kvit og frit kunne præsentere sine øl i presserummet under Danish Open '14.

- Det var en stor mulighed for min lille virksomhed, for normalt er det kun de store virksomheder med mange sponsorkroner i baghånden, der kommer så langt. Pressefolkene skulle rundt og se Fyn, og jeg sagde, at de da kunne komme ned forbi mit bryghus, siger han.

Aftalen kom i stand, og udover pressefolkene kom også daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) og den kinesiske ambassadør i Danmark Mr. Liu Biwei med ind i bryghuset i Årslev.

Da Eddie Szweda året efter sad i Arena Fyn sammen med sine kinesiske samarbejdspartnere og så badminton, fik han pludselig øje på sig selv på storskærmen i en pause mellem kampene. Udvikling Fyn havde klippet en video sammen, hvor også besøget hos ham indgik. Og det var ikke bare i hallen, den blev vist, den blev også livestreamet og dermed set af millioner af kinesere.

- Jeg var vildt taknemmelig. For kinesere betyder det meget, at man kender nogle højt i systemet, så at blive set med en minister og en ambassadør, betød meget. Jeg kommer ikke til at sælge øl til hele Kina, men jeg vil gerne bygge et verdensbrand, siger han.

Dobbelt op på ølsalg

Der stod sidste år "Midtfyns Bryghus" på omkring 35.000 etiketter i Kina, og Eddie Szweda regner med at fordoble salget i år. Til april tager han på promotiontur. Det vil han fremover gøre to-tre gange om året.

- Man kan købe sig til kompetencer, men ikke til netværk og relationer. Derfor vil jeg satse på det, og her er Udvikling Fyn en god sparringspartner. Vi vil det samme på mange fronter, nemlig skabe vækst på Fyn. Senest hjalp de mig, da en importør ville have en kontakt på den danske ambassade i Kina, siger han.

Udvikling Fyn arrangerer jævnligt møder for små fødevareproducenter på Fyn, og Eddie Szweda er nu også blevet en del af en ny styregruppe inden for klyngen food & food tech.

  • Af:

    Jeg er erhvervsjournalist på Fyens Stiftstidende og fyens.dk. Mit primære stofområde er arbejdsmarkedsstof, men jeg skriver også om andre businessområder. Jeg er uddannet journalist i 2004 og har siden læst statskundskab på kandidatniveau.Jeg blev ansat på Fyens Stiftstidende i februar 2014, og har i en periode fungeret som nyhedschef. Tidligere i min karriere har jeg været ansat på Ritzaus Bureau og Ekstra Bladet. Jeg bor i Odense med min mand og vores to børn.

Mere om emnet

Se alle
2
- Nu skal vi levere resultater

- Nu skal vi levere resultater

Ny model kommer virksomheder til gode

Om Udvikling Fyn