Tyskere bondefanget på Fyn

Marco Schultz (højre) og Simon Malinowski (venstre) føler sig bondefanget af det fynske firma Max Force, som lavede deres første skattekort i Danmark. De står begge til et stort skattesmæk.
Foto: Kim Rune

Tyskere bondefanget på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fynske vikarbureau Max Force forstår at udnytte skattesystemet til fulde. Tyske håndværkere betaler prisen

- Scheisse.

Lort. Så kort beskriver to tyske håndværkere i kor det første vikarbureau, de arbejdede for i Danmark.

Fynske Max Force lokkede med en god løn efter skat, og Simon Malinowski og Marco Schultz tænkte ikke over, at timelønnen var meget lav.

De var bare glade for at finde arbejde. Nu er de sure.

De står nemlig begge til et stort skattesmæk, fordi de har betalt alt for lidt i skat.

- Vi anede ikke, hvad der blev trukket fra i skat, fortæller Simon Malinowski.

Hans stemme bliver ophidset, når han taler om Max Force, som "hjalp" ham med at opnå så store skattefradrag, at han kun skulle betale otte procent i skat.

Lønsedlen så fin ud, men han begyndte at undre sig, da han fandt ud af, at hans timeløn på 104 kroner var meget lavere end andre håndværkeres i Danmark.

- Jeg vidste ikke bedre, siger han.

Da han efter fire måneder skiftede job til Nordisk Håndværk, tog han sit frikort med sig.

Alt for lidt i skat

Således fortsatte han med at betale alt for lidt i skat hele sidste år, og regningen bliver angiveligt større end det skattesmæk på 26.000 kroner, som han allerede har fået.

På hans forskudsopgørelse står der nemlig, at han har arbejdet i Danmark syv dage om ugen, hvilket udløser mere end 600 kroner per dag i skattefri diæter. I virkeligheden tog han turen hjem til Hamborg hver torsdag middag. Ligesom de fleste andre tyske håndværkere.

Skat er ifølge Bjarne Christiansen, som er specialkonsulent i kontrolafdelingen i Skattecenter Odense, fuldt ud klar over, at der er mistænkeligt mange tyskere, der opgiver en syv dages arbejdsuge på forskudsskemaet.

Men det er ikke nok til at gribe ind, for det er ikke ulovligt at gætte forkert.

- Forskudsskemaet er kun et bud på fremtiden, så vi har svært ved at sige, at det tror vi ikke på. Men hvis de senere selvangiver, at de har en syvdages arbejdsuge, så begynder alarmklokkerne at ringe, siger han.

Mindsteløn overholdt

MT Højgaard har tidligere på året lejet 60 håndværkere gennem Max Force til et stort byggeri på havnen.

Og Søren Valentin, som er divisionsdirektør for MT Højgaard i Odense, undrede sig ikke over den lave timeløn på 107 kroner, som er minimumslønnen i år.

- Vi tjekker, om håndværkerne er ansat på anstændige og lovlige vilkår. Det vigtigste er, at lovgivningen er overholdt, så har vi gjort, hvad vi kunne, siger han.

Marco Schultz har endnu ikke fundet ud af, hvor meget han skylder de danske skattemyndigheder, men både han og Simon Malinowski kender flere andre tyske håndværkere, som har fået skattesmæk på helt op til 200.000 kroner efter at have arbejdet for Max Force.

- Alle, der arbejder for Max Force skal betale efterskat, siger Marco Schultz.

Stor udskiftning

De fleste smutter ifølge de to håndværkere efter få måneder, når de opdager, hvor lidt de i virkeligheden tjener hos Max Force.

- Jeg kunne se, at jeg ikke kunne leve af det, så jeg skyndte mig at søge nye jobs, siger Simon Malinowski.

Det passer ifølge Christian Gram Bredskov, som ejer Max Force, ikke. Han afviser også, at han spekulerer i skattefradrag.

- Vi har folk, der har været ansat i to år. Der er ikke så stor udskiftning. Vi har ikke haft en eneste sag med en fagforening. Vi gør alt, hvad vi kan for at skabe de bedste forhold, siger Christian Gram Bredskov.

For eksempel stiller Max Force boliger til rådighed for de ansatte for 200 euro om måneden.

Men det er fagforeningen TIB (Træ, Industri og Byg) Odense ikke tilfreds med, fordi de mener, at håndværkerne selv skal have lov til at vælge, hvor de vil bo.

Christian Gram Bredskov siger, at det blot et tilbud, men ifølge Marco Schultz og Simon Malinowski, så havde de ikke noget valg.

- Vi fik at vide, at vi skulle bo i deres huse. Men lejekontrakten var på dansk, og jeg vidste ikke, at der var en måneds opsigelse, siger han.

Søren Miller, som har kontakten til de tyske håndværkere i TIB Odense, er ikke i tvivl om, at Max Force pynter på fradragene.

- Det er selvfølgelig også lidt deres egen skyld, men de stoler jo på det firma, der har hyret dem, siger Søren Miller.

Tyskere bondefanget på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce