Tyske arbejdere snydt af lav skat

Simon og Marco er blevet snydt af Max Force, så de nu står til et stort skattesmæk, efter at de har brugt et alt for højt fradrag.
Foto: Kim Rune

Tyske arbejdere snydt af lav skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fynske vikarbureau Max Force lokker håndværkere med urealistiske skattefradrag.

Hvis man skal tro oplysningerne på Simon Malinowskis forskudsopgørelse til de danske skattemyndigheder, så arbejdede den 29-årige tyske håndværker syv dage om ugen hele sidste år.

Der er bare lige det problem, at han ligesom de fleste andre tyske håndværkere kørte hjem hver torsdag til søndag.

Reelt arbejdede han altså fire dage om ugen, men fik skattefradrag på over 600 kroner pr. dag for tre dage mere.

Det er bare et af de mange fradrag, som det fynske vikarbureau Max Force hjalp ham med at arrangere, da han kom til Danmark sidste forår.

De alt for store fradrag skal Simon Malinowski nu betale tilbage i form af et skattesmæk på 26.000 kroner.

- Jeg undrede mig over, at jeg kun skulle betale otte procent i skat, men jeg vidste ikke bedre, siger Simon Malinowski, der i dag arbejder for et andet vikarbureau til en langt højere timeløn end de 104 kroner i timen, som var mindstelønnen i Danmark sidste år.

Hos fagforeningen TIB (Træ, Industri og Byg) Odense er Søren Miller, der står for kontakten til de tyske håndværkere, ikke i tvivl om, at der er urent trav hos Max Force, der beskæftiger omkring 150 tyske håndværkere.

- Max Force udfylder alle papirerne, og så får tyskerne et kæmpe skattesmæk. De laver konsekvent for store fradrag, siger Søren Miller, der har hjulpet en hel gruppe fra Max Force med at få rettet deres skattekort eller frikort.

Kan ikke betale sig

Ingen af dem arbejder i dag for Max Force. Det kan ikke betale sig, når skattekortet er lavet korrekt.

- Vi anbefaler ikke folk at arbejde til 107 kroner i timen hos Max Force. De bliver som regel ikke så længe, når de opdager, at timelønnen i Danmark normalt ligger på 150-160 kroner i timen. Der er meget stor udskiftning, siger Søren Miller.

Det var på byggepladsen, at Simon opdagede, at der var noget galt.

Han undrede sig over, hvordan han kunne gå til en langt lavere timeløn og alligevel få udbetalt et højere beløb end de andre håndværkere.

Manden bag Max Force og flere andre selskaber hedder Christian Gram Bredskov, og han er helt uforstående over for kritikken.

- Vi spekulerer på ingen måde i det danske skattesystem. Det har vi ingen interesse i. Men vi kigger på det hele menneske og det hele år, så medarbejderne får nogle gode forhold, siger han.

- Men kan du så forklare, hvorfor Simon Malinowski og mange andre er blevet forskudsregistreret til alt for høje fradrag, for eksempel for en syv dages arbejdsuge?

- Jeg kan ikke huske de konkrete sager overhovedet. Vi forskudsopgør ikke forkert, siger han.
Fakta
De alt for store fradrag skal Simon Malinowski nu betale tilbage i form af et skattesmæk på 26.000 kroner.

Arbejder meget billigt

Max Force har i følge Jon Flintholm, der er formand for foreningen Vikarbureauer i Dansk Byggeri, en i branchen helt enestående evne til at få folk til at arbejde til en timeløn, der ligger næsten 50 kroner lavere end, hvad andre vikarbureauer kan tilbyde.

- Der er ikke noget overenskomststridigt i det. Men jeg ved ikke, hvordan man kan få folk til at arbejde for 107 kroner i timen. Hvis Max Force kan det, så er de måske smartere end os andre, siger han.

Christian Gram Bredskov lægger ikke skjul på, at 55 ud af de 60 tyske håndværkere, som han har udlejet til MT Højgaards byggeri på havnen i Odense, går til absolut mindsteløn.

- Vi har valgt en model, hvor vi går meget op i medarbejdernes tilfredshed for at fastholde dem og skabe blivende arbejdspladser i Danmark, siger han.

Tyske arbejdere snydt af lav skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce