Turister flygter fra Fyn

Der er oplevelser at hente på Fyn for turister, men alligevel vælger langt de fleste at blive i den sydjyske del af Region Syddanmark. Her er det Egeskov Slot, der bliver nydt af turister i aftensolen.
Foto: Tim K. Jensen, Grafik: Gert Ejton

Turister flygter fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun to fynske kommuner er med i Region Syddanmarks top 10 over flest turistbesøg. Varde har flere turister end Odense og Svendborg tilsammen.

Flotte slotte, rene badestrande og masser af kulturelle tilbud. Fyn er umiddelbart en turistperle. Men det kniber alligevel med at få fat på turisterne, der hellere holder ferie på den anden side af Lillebæltsbroen.

Faktisk modtager den jyske halvdel af Region Syddanmark hvert år dobbelt så mange turister som Fyn. Den jyske topscorer er Varde Kommune, som har flere turister end Odense og Svendborg Kommuner tilsammen. Og det er endda de eneste to fynske repræsentanter på Region Syddanmarks top 10 over de mest besøgte kommuner.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der ellers tegner et billede af en turistindustri i fremgang.
De fynske kommuner befinder sig langt nede på listen over de mest besøgte turistdestinationer i Region Syddanmark.
De fynske kommuner befinder sig langt nede på listen over de mest besøgte turistdestinationer i Region Syddanmark.
Foto: Tim K. Jensen, Grafik: Gert Ejton

Småskala-turisme

Hos Syddansk Turisme er direktør Kim Folmann Jørgensen egentlig tilfreds med den generelle udvikling i Region Syddanmark. Han er dog ikke i tvivl om, hvorfor Fyn halter bagefter de jyske kommuner:

- På Fyn har vi kun småskalaturisme, fordi man historisk set kun har brugt turismen som et nødvendigt onde, som man aldrig har satset 100 procent på.

Derfor har Fyn i dag en masse turistområder, der med Kim Folmann Jørgensens ord er hyggelige og overskuelige.

- Men derimod har man ikke skabt de aktiviteter, som den moderne turist efterspørger i dag.

- Bare gør som Bogense

Kim Folmann Jørgensen mener, at det er kommunernes eget ansvar at udvikle koncentrerede områder, hvor turismen virkelig kan komme til at blomstre på Fyn:

- Heldigvis er kommunerne begyndt at styre det mere professionelt efter kommunalreformen, siger han forhåbningsfuldt og fremhæver Bogense i Nordfyns Kommune, hvor man ved hjælp af en målrettet satsning har mere end fordoblet antallet af turister siden 2001.

Midlet er at skabe et samlet turistområde med både aktiviteter og kulturelle tilbud, som kan drage fordel af hinanden og dermed gøre kommunen mere attraktiv som turistmål.

Mikkel Hemmingsen, der er udviklingsdirektør i Region Syddanmark, mener også, at de fynske kommuner kunne blive bedre til at udnytte potentialet for turisme:

- Fyn udnytter Det Sydfynske Øhav og H.C. Andersen i Odense, men resten af de fynske kommuner er slet ikke blevet udviklet på samme måde. Det må vi blive bedre til.

Mikkel Hemmingsen understreger dog, at det er et generelt problem i Region Syddanmark og ikke kun på Fyn.

Turister sparer på Fyn

Regionsrådsformand Carl Holst (V) erkender, at mange turister ikke finder frem til Fyn, når ferien skal holdes. Han mener dog ikke, at det er antallet af turister, der er problemet for turismen på Fyn:

- Jeg synes egentlig, vi er ret godt med, hvad angår overnatninger. Problemet er, at vi ikke har nogle oplevelsestilbud, der kan få turisterne til at bruge penge, når de er her, siger Carl Holst og tilføjer:

- Derfor burde vi nok også fokusere mere på at markedsføre de oplevelsesmuligheder, som vi trods alt har i regionen og på Fyn.

Turister flygter fra Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce