Trodser elendigt landbrugsresultat: Fynsk godsejer skovler millioner ind

Lensgreve og godsejer Bendt Wedell ved sit østjyske Frijsenborg Slot, hvor han driver landbrug og skovbrug. Det gør han også fra Wedellsborg gods i det vestfynske, men det er på andre af sine virksomheder, at han har skabt et rekordresultat i 2017. Arkivfoto: Flemming Højer/Scanpix

Trodser elendigt landbrugsresultat: Fynsk godsejer skovler millioner ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske lensgreve og godsejer Bendt Wedell slog regnskabsrekord i 2017 - men det var på udenlandske aktiviteter og i den finansielle del af koncernen, at millionoverskuddet blev skabt. Udbyttet fra mark og skov var "historisk dårligt" på Wedellsborg og Frijsenborg.

Han ejer og driver et af Danmarks største land- og skovbrug på et samlet areal på 10.000 hektar fordelt bl.a. på det fynske gods Wedellsborg og det jyske Frijsenborg.

Ifølge nogle beregninger har den fynske godsejer og lensgreve Bent Wedell jordbesiddelser, der gør hans aktiviteter 180 gange større end den gennemsnitlige danske landmand.

Det er dog ikke på udbyttet fra marker og skov, at han har præsteret sit bedste resultat i mange år i koncernen Wefri Holding, der netop har udsendt regnskab.

Overskuddet lyder på 55 millioner kroner før skat sidste år mod 33 millioner kroner i 2016, mens resultatet efter skat er løftet fra 30 millioner kroner til lige knap 47 millioner kroner. Fremgangen er skabt i en fordobling af den finansielle del af forretningen, der er vokset fra 19,8 millioner kroner til 39,2 millioner kroner på handel med ejendomme og værdipapirer.

Samtidigt er kerneforretningen - landbruget og skovbruget - gået markant tilbage fra 14 millioner kroner i det ordinære driftsoverskud til 6,8 millioner kroner i 2017, viser koncernregnskabet.

Godsejer på Fyn og i Jylland

Som kun syvårig mistede Bendt Hannibal Tido lensgreve Wedell sin far, og drengen blev derved officielt godsejer for Wedellsborg på Wedellsborg Hoved og Fønsskov på det vestlige Fyn og Frijsenborg ved Hammel i Østjylland.

I realiteten tog hans mor Irene Wedell over, indtil Bendt Wedell blev voksen og klar til at varetage Danmarks næststørste jordbesiddelse. Kun Aage V. Jensens Fonde råder over et større areal.

I dag driver den 42-årige Bendt Wedell landbrug og skovbrug videre, men forretningen består desuden af en lang række yderligere virksomheder indenfor ejendom og handel med værdipapirer både i Danmark og i udlandet.

Af ledelsesberetningen i årets koncernregnskab fremgår det, at forventningerne til det nuværende regnskabsår og det kommende er på linje med 2017-resultatet på den ordinære drift, så det er altså fortsat den finansielle afdeling, resultaterne skal komme fra.

Historisk dårligt

I en mail til Finans.dk, uddyber og beskriver den fynske godsejer årets nedgang og dette års forventede resultat:

"Denne nedgang skyldes historisk dårlige udbytter og priser. Resultatet af den primære drift i 2017 ligger på et utilfredsstillende niveau, men inden for det forventelige," lyder det i det skriftlige svar fra Bendt Wedell.

Han oplyser desuden til Finans.dk, at den primære drift er under endnu større pres i år, hvor Frijsenborg og Wedellsborg - ligesom resten af dansk landbrug - er ramt af den værste tørke i mange år.

"Desværre vil udbytterne være endnu lavere i 2018 (end i 2017, red.). Vi frygter p.t. en udbyttenedgang på op til 50 pct. i indeværende år," fortæller Bendt Wedell i mailkorrespondancen ifølge Finans.dk.

Med årets resultater har den fynske godsejer og greve nu oparbejdet en egenkapital på 636 millioner kroner mod 589 i 2016-regnskabet.

Trodser elendigt landbrugsresultat: Fynsk godsejer skovler millioner ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce