Selskabet Tepco bekræfter først nu, at brændselsstave smeltede i tre reaktorer på atomkraftværket Fukushima.
Selskabet, der driver det katastroferamte atomkraftværk Fukushima, bekræfter, at brændselsstavene i tre af værkets reaktorer er nedsmeltet.

Tepco siger, at nedsmeltningen skete i en tidlig fase af krisen, efter et kraftigt jordskælv og en tsunami ramte Japans østkyst den 11. marts.

Eksperter og regeringer har tidligere antaget, at brændselsstavene i tre af værkets seks reaktorer var nedsmeltet. Men Tepco havde indtil tirsdag kun bekræftet, at én reaktor var ramt af en nedsmeltning.

Nogle eksperter i Japan antager, at Tepco med vilje ikke har villet fortælle, at der var nedsmeltning i tre reaktorer.

- Nu er folk vant til situationen. Intet er løst, men dagliglivet er genoptaget på steder som Tokyo, siger Koichi Nakano. der er professor i politisk videnskab.

Nakano tror, at Tepco med den sene bekræftelse har forsøgt at afbøde chokket.

Ordet "nedsmeltning" har en så brutal klang, at det kunne have fået folk til at flygte fra Tokyo over hals og hoved, hvis det var blevet bekræftet umiddelbart efter ulykken på atomkraftværket, skønner han.

Det er endnu ikke fastslået, om det var jordskælvet til 9,0 på richterskalaen eller om det var den efterfølgende tsunami, som i sidste ende førte til, at brændselsstavene smeltede i tre reaktorer.

Mere om emnet

Se alle
Atomulykke: Beder om 50 milliarder til ofre

Atomulykke: Beder om 50 milliarder til ofre

Regering får høvl for atomulykke i Japan

Nedlukning af atomkraftværk kan vare 40 år