Trætte piloter har kostet liv


Trætte piloter har kostet liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et voldsomt flyhavari i dansk luftrum i 2001 kostede tre menneskeliv. Årsagen var trætte piloter.

Træthed hos piloter udgør ikke et flyvesikkerhedsmæssigt problem. Det har Trafikstyrelsen igen og igen hævdet, siden Politiken før påske kunne fortælle, at danske piloter ofte begår skæbnesvangre fejl i cockpittet, fordi de er for trætte.

Men faktisk var netop træthed - eller fatigue, som det hedder i luftfartstermer - ifølge Politiken onsdag direkte årsag til, at tre personer mistede livet i et af de blodigste havarier i dansk luftrum nogensinde.

Tidligt om morgenen 5. august 2001 torpederede et fragtfly fra det lille tyske selskab Naske Air en fjeldside i Sydgrønland. De to piloter og passageren mistede livet.

Havarirapporten, der udkom i maj 2002 og aldrig er blevet omtalt i medierne, fastslog, at:

"besætningsmedlemmerne sandsynligvis har undervurderet deres egen fatigue i en sådan grad, at det har ført til forkerte beslutninger, mangel på situationsfornemmelse og i forlængelse heraf til den mislykkede indflyvning".

Martin Puggaard, chef for Havarikommissionen, siger, at fatigue ikke var den eneste årsag til ulykken. Blandt andet virkede flyets såkaldte gpws, der advarer piloterne, hvis de er for tæt på landjorden, ikke.

- Med andre ord var fatigue ikke eneste årsag. Havde det været det, så havde vi sandsynligvis også givet emnet større opmærksomhed.

- Desuden var der jo tale om, at piloterne overskred den tilladte grænse med flere timer. Der er altså ikke tale om, at reglerne var problematiske, men at piloterne ikke overholdt dem, siger Martin Puggaard.

Trætte piloter har kostet liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce