2100 deltagere fra 30 lande har i denne uge sat internationalt fokus på velfærdsteknologi på Whinn-festivalen i Odense. Klyngenetværket vokser med nye virksomheder fra Danmark, Sverige og Finland.

- Vi har længe haft ønsket om at etablere os centralt på Fyn, fordi vi gerne vil være del af den klynge, man er i gang med at skabe her.

Kenneth Nybjerg træder et skridt om bag standen for firmaet Zealand Care, hvor han er kommerciel chef. Støjniveauet er højt i Hal A i Odense Congress Center, hvor firmaet fra Sjælland har stand 7. De er med på årets udgave af det, som arrangørerne kalder en fynsk festival for velfærdsteknologi Whinn, der for tredje år i træk finder sted i Odense.

Whinn

Week of health and innovation - WHINN bliver afholdt i Odense for tredje år i træk i denne uge med fokus på ny teknologi, arbejdsprocesser og innovation på sundheds- og velfærdsområdet. Arrangørerne kalder selv for aktiviterne en festival, hvor virksomheder, organisationer, medarbejdere og andre aktører fra sundheds- og velfærdsbranchen mødes til en række konferencer og events i Forskerparken og i Odense Congress Center.Udover 12 konferencer om bl.a. droner og demens og 23 andre arrangementer kan man også møde 64 udstillere - dvs. virksomheder, som udstiller og demonstrerer der teknologier og produkter til pleje- og velfærdssektoren.WHINN er igen i år arrangeret af SDU, OUH, Healthcare Danmark, Welfare Tech, Region Syddanmark og Odense Kommune.

Igen i år er det OCC, som skaber de fysiske rammer for Whinn, som har trukket 2100 gæster til Fyn fra 30 forskellige lande.

Depotcentral i Odense

Zealand Care er blandt de udstillende virsomheder, men de er ikke kun på besøg. Firmaet er i fuld gang med at etablere sig i Odense og blive del af netværket. Zealand Care, som driver hjælpemiddeldepoter for en række kommuner på Sjælland og Aarhus Kommune, bruger Whinn til at fortælle, at firmaet 1. november åbner en afdeling på Fyn.

- Vi har vundet opgaven med at drive depot for Nyborg Kommune. Det kan vi gøre fra Odense, hvor vi placerer depotet og samtidigt åbner en fysisk butik med de mere end 1000 varenumre, vi har i vores online-butik Seniorland, siger Kenneth Nybjerg.

De 9-10 ansatte i firmaets nye afdeling på Billedskærervej, hvor de bliver naboer til firmaet Public Intelligence, får også ansvaret for at drive online-shoppen, siger han. Men håbet er også at hjælpe andre firmaer i klyngen med at bringe deres løsninger ud til brugerne.

- Vi vil gerne hjælpe andre firmaer med at få deres velfærdsteknologi bragt ud til borgerne, så vi bliver bindeled mellem borgere og velfærdstech-firmaerne, siger han.

Fra Aabenraa og ud i verden

Samarbejdet mellem virksomhederne er netop en af de ting, som skal være med til at styrke netværket i forsøget på at kopiere den succes, man har haft i robotklyngen, fortæller direktør i Welfare Tech, Christian Graversen.

- Robotsuccesen har været undervejs i 30 år, det glemmer folk nogen gange. Vi er 10 år gamle nu, men vi har potentialet til at gøre det samme, siger den adm. direktør i velfærds- og sundhedsklyngen.

Han kigger rundt i hallen i OCC. Han kan se direkte over på Aabenraa-firmaet Inhust Aps, som har et samarbejde med Odense Kommune om en app til børn og unge med ADHD, og Eweii Telecare, som er baseret i Odense, men har ambitioner om at sælge sine telecare-løsning til markeder uden for landets grænser.

Inhust Aps samarbejder med Odense Kommune, som bruger firmaets app Show My Day i arbejdet med børn med ADHD, som har svært ved at få struktur i hverdagen. Direktør og stifter Betina Carstens har ikke planer om at flytte virksomheden til Odense, men hun ser et stort potentiale i at deltage i Whinn og dyrke netværket på Fyn.

- Vi er her for at vise flaget og dyrke den internationale vinkel. Vi ser et stort potentiale uden for landets grænser med vores app, siger stifter og direktør i firmaet Inhust Aps, Betina Carstens.

Hos det lokalt baserede firma Ewii Telecare bruger man Whinn-festivalen til at dyrke netværket og fastholde kontakterne - men Henrik Gaunsbæk, der skal sælge telemedicin-løsningerne uden for Danmark, kommer i høj grad også efter de internationale kontakter.

- Vi er i dag til stede i Danmark, men vi ser et stort potentiale for vores løsninger i udlandet. Uden for Danmark er det ikke offentlige myndigheder, man skal gå til - det er bl.a. forsikringssselskaber i Tyskland og i USA, som vi skal sælge løsningerne til, siger han.

Med telecare-løsningen kan patienter reducere antallet af ture til sygehuset, når konsultationen i mange tilfælde kan klares ved at patienten taler med sundhedspersonalet via Ewii's app på en tablet eller en pc.

Over Christiansen Graversen hænger et stort skilt med logoet for den finske virksomhed Evondos, som tidligere i år etablerede et salgs kontor i Odense. Ifølge direktøren valgte både Evondos og andre udenlandske firmaer at komme til Odense for at blive del af et voksende netværk.

- Vi har et netværk, som bliver stærkere af de mange nye legekammerater, som støder til. Det har haft betydning for Evondos fra Finland, som har etableret sig i Odense i år, for Cambio fra Sverige og i dag kan Zealand så fortælle, at de også kommer til Odense, siger en glad direktør.

- Sundhedsområdet er et svært marked at sælge ind i, og der er det en styrke at kunne læne sig op ad andre firmaer.

  • Byline_

    Af: