Totalbanken er tilbage i sadlen

- Sidste år ansatte vi en del nye folk, og det vil vi også gøre i år, siger Ivan Sløk, der er administrerende direktør i Totalbanken. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Totalbanken er tilbage i sadlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med et overskud før skat på 39,5 millioner kroner leverer banken det bedste resultat siden 2008.

Mens Totalbanken måtte tage nogle store tab tilbage i 2011 og 2012, så ser det omsider ud til, at banken kan lægge de mørke år bag sig. Onsdag offentliggjorde det Aarupbaserede pengeinstitut sit årsregnskab, og ligesom det er tilfældet i resten af branchen, har 2017 lunet godt på bøgerne.

Totalbanken kommer ud af regnskabsåret med et resultat før skat på 39,5 millioner kroner. Det er en stigning på 19 procent, og dermed er der tale om det bedste resultat i 10 år. Selv om der er flere gode takter, er det især de faldende nedskrivninger, der løfter regnskabet.

- Hele privatsiden har det godt, og det samme kan man sige om vores erhvervskunder, og man kan tage det her som udtryk for, at der efterhånden er ryddet godt op i nogle gamle skader, siger Ivan Sløk, der er administrerende direktør i Totalbanken.

I 2016 lå nedskrivningerne på 26,8 millioner, mens tallet i det seneste regnskabsår er faldet til 8,5 millioner kroner.

- Vi har i lang tid kæmpet med efterveerne fra finanskrisen, og derfor er det rigtig glædeligt, at vi nu har nogle nedskrivninger, der ligger på niveau. Så ved jeg godt, at vi har kolleger, der ligger endnu lavere, og det er selvfølgelig fint. Men vi har nu nået et acceptabelt niveau på den konto, siger direktøren.

- Man kan tage det her som udtryk for, at der efterhånden er ryddet godt op i nogle gamle skader.Ivan Sløk, administrerende direktør i Totalbanken
Totalbanken A/S
Hjemsted: AarupCVR-nummer: 10349818

Direktion: Ivan Sløk

Bestyrelse: Poul Juhl Fischer (formand), Merete Vangsøe Simonsen, Claus Moltrup, Finn Viberg Brunse, Gitte N. Stentebjerg, Henning Munch Jensen

Regnskabstal 2017:

Netto rente og gebyrindtægter: 124,8 mio. kr. (2016: 124,2 mio. kr.)

Kursreguleringer: -1,2 mio. kr. (2016: 6,5 mio. kr.)

Personaleomkostninger: 79,5 mio. kr. (2016: 74,2 mio. kr.)

Nedskrivninger: 8,5 mio. kr. (2016: 26,8 mio. kr.)

Resultat før skat: 39,5 mio. kr. (2016: 31,9 mio. kr.)

Øger udlånet

Mindst lige så væsentlig er det, at der ikke kommer nye nedskrivninger til. Det skyldes den generelle bedring i samfundsøkonomien og ikke mindst bedre konjunkturer i landbruget.

- Vi er ganske godt tilfredse med udviklingen, ikke mindst når man ser den over en længere årrække, hvor vi har været i stand til at præstere bedre resultater, siger Ivan Sløk.

Ikke mindst er det lykkedes for banken at øge udlånet med 12 procent. I faktiske tal svarer det til en øget aktivitet på 178 millioner kroner, og dermed lander det samlede udlån på 1.660 millioner kroner.

Ifølge Ivan Sløk skyldes det hovedsageligt, at banken har haft en pæn tilgang af nye kunder - ikke mindst i Odenseområdet.

- Samtidig har vi været i stand til at holde toplinjen på netto rente og gebyrindtægter, som er en af de helt store udfordringer for sektoren i øjeblikket, siger han.

Trods den kraftige vækst i udlånet på 12 procent, så øges toplinjen kun marginalt med 0,7 millioner kroner. Det svarer til en enkelt procent, og dermed lander netto rente og gebyrindtægterne på 124,9 millioner kroner.

- Så det siger også noget om det meget lave renteniveau. Vi ikke får det samme for at låne penge ud, så der skal meget på skovlen for at holde en god toplinje, siger direktøren.

Basisindtjeningen går en smule tilbage og lander på 49 millioner kroner mod 52 millioner kroner året før. Men det skyldes en ekstraordinær engangsindtægt på 5,6 millioner kroner, der blev bogført i 2016.

- Hvis man korrigerer for den indtægt, så har vi en vækst i gebyr og provisionsindtægter på knap syv procent, og det er vi ganske godt tilfredse med. Men det er klart, at når man lige kigger på tallene, så ser det forkert ud, siger Ivan Sløk, der betegner årets resultat som tilfredsstillende.

Banken har en negativ kursregulering på godt syv millioner kroner. Det skyldes, at pengeinstituttets anpart i datacentralen BEC er nedskrevet til nul. BEC, der er leverandør af it-systemer til en række banker, måtte i efteråret nedskrive flere hundrede millioner kroner efter et krav fra Finanstilsynet, og det syv millioner kroner svarer derfor til Totalbankens andel af datacentralen.

Bankens ledelse forventer, at væksten vil fortsætte i 2018 - også selv om renteniveauet ikke forventes at stige over året. Det betyder, at banken regner med at nå et resultat før skat på 30 til 40 millioner kroner.

Totalbanken er tilbage i sadlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce