KARRIERE: Den tidligere ABB-chef og mesterbokser, 60-årige Kaare Vagner, havde aldrig troet, han skulle blive chef i det internationale erhvervsliv og få 30.000 mand under sig.
- Ydmyghed er fandeme et godt ord, lyder det fra Kaare Vagner ovre i sofaen.

Iført skjorte uden slips, bukser og et par badetøfler fra H2O fortæller den 60-årige mand om sit liv fra Nakskov til Rungsted og fra tøsedreng til stærk mand i internationalt erhvervsliv.

- Jeg har aldrig haft en karriereplan. Om jeg skulle have ledelsesansvar?Aldrig i livet. Da jeg som 26-årig maskinmester blev ansat på sukkerfabrikken i Nakskov, regnede jeg mig frem til, at chefen først ville gå efter 18 år. Det passede mig fint, siger Kaare Vagner.

Foran den hvidpudsede villa på Rungsted Strandvej står en sort Mercedes S 430, der matcher det glaserede tegltag.

I bagruden hænger et halvt meter langt klistermærke fra Karlebo Bokseklub og et rundt ét fra søfartsmuseet i Marstal med teksten "Jamen, brug dog fragtskibene!".

På gulvtæppet inde i en af de store stuer ligger den sorte labrador Tyson, "som er ubrugelig som jagthund, for han er skudræd", og ved siden af den lille skottehund Oscar.

Kaare Vagner er hjemme, selv om det er hverdag.

Siden 1999 har han passet sine investeringer og forberedt sig til sit bestyrelsesarbejde oppe i tårnværelset på ejendommen Strandøre, som blev købt, fordi den lignede hans kones barndomshjem på Lolland.

Når møderne i BaneDanmark, ØK, Riegens, OCC eller rederiet Fabricius Marine kalder, napper han toget fra Kokkedal eller Rungsted Kyst station.

- Jeg føler, jeg har ferie. Da jeg var direktør i Zurich og Berlin, havde jeg 200 rejsedage om året. Rejser i Europa talte ikke med, siger Kaare Vagner, der om morgenen står op senest klokken halv seks.

Brev fra Malaysia

Når hundene skal luftes, tager han sine træsko uden hælkappe på, lyner sponsorjakken fra BaneDanmark og spadserer de 50 meter ned til Øresund.

Mens avisen er på besøg, kommer et kurerbud fra DHL forbi med et brev fra Malaysia, og da fotografen er i gang med at tage billeder, ringer mobiltelefonen fra Vietnam.

- Jeg føler, jeg stadig er med mange steder. Men jeg har ikke behov for at deltage i det offentlige liv med receptioner og den slags, siger Kaare Vagner, der gennem hele sin erhvervskarriere sideløbende har haft travlt som bokser og siden kampleder.

- Hvis jeg ikke havde haft boksningen, var jeg ikke nået så langt, siger Kaare Vagner, der som 14-årig tog handskerne på og begyndte at bokse.

I dag er karrieren både som kampbokser og ham, der hele tiden siger "boks!", slut, og i stedet træner han "nogle tyrkerdrenge oppe i Karlebo".

En pivskid

- Som barn var jeg en høj, ranglet pivskid, man var bange for, var underernæret. Men jeg er stædig. Jeg vil sateme ikke give mig. Og det kræver et stort mod at gå de tre trin op til ringen, siger den tidligere bantam- og med årene weltervægter.

- Husk på, at ham ovre i det andet hjørne kun har én ting i hovedet, og det er at tæve dig! Heldigvis lærer man også fairness. Uanset hvor hård kampen har været, omfavner man hinanden bagefter, siger den travle forretningsmand, der også har brugt bokseverdenen til at stresse af i.

- I en bokseklub betyder det ikke noget, at man er direktør. De vil se, om man kan svede og kæmpe, siger han.

- Derfor forstår jeg heller ikke de erhvervsledere, der går rundt og spiller golf med ligesindede. De har jo de samme stresssymptomer, siger Kaare Vagner, hvis far var kæmner hjemme i Nakskov, svarende til nutidens kommunaldirektør.

I lære som smed

- Jeg har tre lillesøstre og er nok stadig storebror på mange måder, siger Kaare Vagner, der efter sin realeksamen kom i lære som maskinarbejder og smed på det ØK-ejede værft i det lille socialdemokratiske miljø.

- Enten skulle man være bokser eller kaproer for at komme i lære på værftet. Da jeg samtidig fortalte, hvem min far var, kom jeg ind. Det var helt klart misbrug af min fars navn, men jeg ville ind, for jeg var og er fascineret af maskiner og især skibe, siger Kaare Vagner.

Siden blev han maskinmester i Svendborg, sejlede ubåd i Søværnet og kom i 1972 til De Danske Sukkerfabrikker, hvor han begyndte at avancere.

- Jeg har altid haft gode chefer, som har givet mig udfordringer, siger Kaare Vagner, der i en alder af 33 år forlod hjembyen som teknisk chef for i stedet at blive fabrikschef på høreapparatfabrikken Danavox under GN Store Nord.

Det var her, hans arbejdsgiver fik sendt den 35-årige direktørspire på den anerkendte International Institute for Management Development, IMD, i Lausanne.

Siden kom han til LK-Nes og videre til en stilling som direktør for 4500 ansatte i Asea Brown Boveris danske selskab, hvis hovedsæde han i 1986 var med til at flytte til Odense, hvor ABB dengang producerede elektromotorer.

- Familien flyttede med til Seden, og siden har Odense spillet en central rolle i mit liv, siger Kaare Vagner.

Et par gange om ugen tager han stadig toget til Odense for at gå til bestyrelsesmøder eller pleje forretninger, og gennem alle årene er han så vidt muligt blevet klippet af "Jørgen Barber" på Seden Herre- og Damesalon.

Venskaber

Årsagen er, at han i den periode rendte ind i flere interessante fynboer, inden ABB's koncernchef Percy Barnevik en fredag aften i 1992 bad Kaare Vagner tage bossens privatjet fra Beldringe til hovedsædet i Zurich for at blive chef for ABB's 30.000 mand store togdivision.

Blandt andre nåede han at knytte venskaber med tidligere Lindø-direktør Troels Dilling, Riegens-ejer Frank Skovsager, erhvervsadvokat Ole Maare, Claes Nylandsted Andersen, tidligere Skako-direktør Svend Aage Koch-Nielsen og Laurids Jessen fra VT-Holding.

Siden er folk som L'Easys Niels Thorborg og Karsten Bill Rasmussen også kommet med i slænget

- Og så må vi ikke glemme ham den lille Nielsen. Hver morgen og hver aften ringer jeg til C.C. Nielsen. Han er min legekammerat, siger Kaare Vagner, som via det fælles selskab N&VHolding blandt andet ejer OCC og en del af det voksende Fabricius Marine sammen med MicroMatic-grundlæggeren.

Det blev til en håndfuld år i ABB's hovedsæde i Schweiz, hvor Kaare Vagner var med til at fusionere ABB og Daimler Benz's togdivisioner til Adtranz, hvis hovedsæde skulle ligge i Berlin.

Da føreren af lokomotivet skulle findes, faldt valget på Kaare Vagner, som herefter boede tre år i Berlin, inden Adtranz blev købt af canadiske Bombardier, og Kaare Vagner tog hjem.

- I sin tid blev min kone og jeg enige om at satse på min erhvervskarriere, selv om hun er den klogeste. Som 55-årig syntes jeg, det var på tide, at jeg trak mig lidt tilbage, siger Kaare Vagner, som dermed havde været med i ABB-regi i 13-14-år og siddet i bestyrelsen for en række datterselskaber i ABB-koncernen.

Da den store rørkartelskandale begyndte at rulle mod blandt andet ABB's danske datterselskab, ABB IC Møller, var det naturligt også at se på Kaare Vagners rolle, men han blev aldrig afhørt.

Sejler en tur

ABB blev dømt til at betale 525 mio. kr. i bøde til EU, og i fjor blev der indgået forlig mellem de fire involverede rørproducenter og fire danske kommuner om en fælles erstatning på 150 mio. kr.

Det skete blot en uge inden, Kaare Vagner skulle have vidnet.

- Jeg bryder mig ikke om at tale om den sag, men jeg er ked af, jeg ikke fik lejlighed til at vidne. Jeg ved reelt ikke noget om, hvad der eventuelt kan være foregået, siger Kaare Vagner, der i dag laver, hvad han med egne ord "har lyst til" og regelmæssigt tager kedeldragten på og sejler en tur med rederiets skibe.

- Jeg får mange tilbud fra firmaer og selskaber, der trænger til en omstrukturering. Folk ved åbenbart, jeg har set det hele 10 gange før, og at jeg kan tale med alle slags mennesker, også selv om det kan ende med afskedigelser, siger Kaare Vagner.

- Jeg er jo bare en smed, siger han.