EU’s nye tobaksdirektiv får tirsdag grønt lys i parlamentet. Nu starter forhandlingerne med medlemslandene.

De folkevalgte parlamentarikere i EU-Parlamentet har tirsdag givet grønt lys til at indlede forhandlinger med medlemslandene om det nye tobaksdirektiv.

Der har tidligere hersket tvivl om, hvorvidt parlamentarikerne kunne finde fælles fodslag og give parlamentariker og frontkæmper, Linda McAvan, det nødvendige forhandlingsmandat.

Men hun kan nu sætte sig til forhandlingsbordet med medlemslandene og arbejde på direktivets endelige udformning.

Parlamentet vil til forhandlingerne arbejde for, at mentolcigaretter får samlet otte år mod EU-Kommissionens foreslåede tre år til at udfases fra den dag, direktivet træder i kraft.

E-cigaretter vil desuden kunne sælges som almindelige forbrugerprodukter og ikke som medicinske produkter, hvis parlamentet får sin vilje i forhandlingerne med medlemslandene.

På et af de store spørgsmål - størrelsen af advarsler på cigaretpakkerne - er EU-Parlamentet tilsyneladende enige med medlemslandene på forhånd.

Begge parter vil til forhandlingerne foreslå, at advarslerne skal fylde 65 procent af cigaretpakkerne.

Europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) er dog ikke helt tilfreds med udfaldet af tirsdagens afstemning.

- Det blev en omgang blandede bolsjer. Noget er godt, og noget er skidt. Men jeg er oprigtigt skuffet over, at EU-Parlamentet har udvandet Europakommissionens forslag på flere punker.

- Jeg havde gerne set, at Europaparlamentet gik forrest i kampen for folkesundheden, siger hun til Ritzau.

Forslaget om et forbud mod "slik, snacks, legetøj og genstande, der har form af tobaksvarer, og som kan appellere til mindreårige", der i sommer blev udråbt som lakridspibens endeligt, blev afvist af parlamentet og er dermed endegyldigt ude.

Når Linda McAvan og medlemslandenes forhandlere er blevet enige, skal direktivet godkendes endeligt hos det samlede parlament og medlemslandene, hvorefter det bliver til lov.

Med dagens afstemning står døren stadig åben for, at tobaksdirektivet når at blive klart til endelig blåstempling i løbet af denne parlamentsperiode, der slutter den 25. maj.