Test dig selv: Kvinder skal kunne opdage HPV-virus på egen hånd

Snart vil Test Dig Selv også sælge hjemmetests, der kan hjælpe kvinder med at opdage HPV-virus. Virksomheden søger i øjeblikket testpersoner til produktet. Foto: Michael Bager

Test dig selv: Kvinder skal kunne opdage HPV-virus på egen hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et af de næste produkter, Test Dig Selv vil lægge i virksomhedens webshop, er en hjemmetest af HPV-vira til kvinder, der udebliver fra screening.

Udover tests af klamydia og gonorré er der flere produkter på vej til Hans Eibe Sørensens webshop Test Dig Selv. Et af dem skal kunne finde de varianter af HPV-vira, der er relateret til celleforandringer, som i sjældne tilfælde kan føre til livmoderhalskræft.

Den fynske iværksætter og ph.d. henviser til forskning, der viser, at hver fjerde kvinde bliver væk fra screeninger for den dødelige kræftform, fordi det gynækologiske indgreb kan være ubehageligt at få foretaget.

- Der er yderst begavede kvinder, der stadig vælger ikke at få lavet undersøgelsen, fordi de er ræd for den, forklarer han.

Grundigt benarbejde

Han mener, at muligheden for at kunne teste sig selv i hjemmet, væk fra gynækologens briks, benholdere og kolde metalredskaber, vil få flere til at holde øje med, om de er smittet med HPV-virus, der kan føre til livmoderhalskræft.

- Hvad er det, der gør, at man kan stole på jeres tests i lige så høj grad som sundhedsvæsnets?

- Vi kører med de bedste teknologier, der er lige nu, og vi har mere end kompetente folk til at udføre og analysere testen. Der render bestemt ikke ufaglig arbejdskraft rundt herude, siger Hans Eibe Sørensen og fortsætter:

- Lægemiddelstyrelsen har fået vores arbejdsgange og det hele til gennemsyn, og der har været et godt benarbejde fra begge sider. Vi bruger kun CE-godkendte (EU-godkendte, red.) produkter og udstyr, og myndighederne er fuldt ud orienterede om, hvad vi laver.

Stiller ingen diagnose

- Hvad er jeres tanker om nu at skulle teste for HPV, som alt andet lige er mere alvorligt og kræver en mere omfattende behandling end for eksempel klamydia?

- Helt grundlæggende har vi ikke noget med behandlingen at gøre. Det, vi kan hjælpe folk med, er at sige, om der er nogle vira i deres krop, som er problematiske. Vi kan ikke forholde os til konkrete celleforandringer eller kræft, for det ligger uden for vores viden og formål.

Ligesom ved klamydiatesten stiller vi ikke en diagnose, betoner Hans Eibe Sørensen og forklarer, at kunden vises videre til en læge med det samme.

- Er du ikke bekymret for dit koncept nu, hvor man fra 2020 kan få hjemmetests ved sin egen læge i hele landet?

- Egentlig ikke, for vi ved også godt, at der er gratis tests for klamydia og gonorré. Vi er ikke et alternativ til sundhedssektoren, men vi er et supplement, man kan bruge, hvis det er bøvlet, eller man er bange for at skulle gå til lægen, siger Hans Eibe Sørensen.

Udover testen af de HVP-vira, der oftest kan give celleforandringer, skal en test af de, der kan give kønsvorter, også kunne købes i webshoppen om kort tid.

Test dig selv: Kvinder skal kunne opdage HPV-virus på egen hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce