50.000 unge mellem 18 og 30 år er registeret i RKI som dårlige betalere. Tilsammen misligeholder de gæld for 1,4 milliarder - en gæld, som 4433 fynske unge har for 128 millioner kroners andel i. Det svarer til en gæld på lige knap 29.000 kroner per ung fynbo med en sag i RKI.

Det er ikke mindst dyre telefoner, der sender de unge i økonomisk uføre og i RKI-registret, hvor en anmærkning - dvs. en sag - f.eks betyder, at dankort, benzinkort og alle andre kort bliver spærret.

Det viser beregninger, som Finansrådet - bankernes interesseorganisation - har lavet på baggrund af data fra analysevirksomheden Experian, der ejer RKI-registreret.

Her har de 18-30-årige mere end 154.000 sager - anmærkninger - og mere end en tredjedel af dem skyldes gæld - i alt gæld for 300 millioner - til informations- eller telekommunikationsvirksomheder.

Svært ved at afdrage

- Det er tegn på, at unge bruger telefonen utroligt meget. Vi kan se, at de er afhængige af den og prioriterer den højt som et forbrugsgode. Det er udtryk for et højt forbrug, men desværre også for, at de har svært ved at betale af på de dyre telefoner, siger Louise Mogensen, underdirektør i Finansrådet, til Fyens Stiftstidende.

På Fyn er antallet af unge, der har anmærkninger, størst i Langeland Kommune. Her står godt ni procent - dvs. cirka hver tiende ung - af kommunens 18-30-årige i RKI. Generelt ligger de fynske kommuner lidt over landsplan med godt fem procent af 18-30-årige i RKI.

Forbrugerrådet mener, at unges gældsætning er et stort og overset problem.

- Det er et kæmpe samfundsmæssigt problem, siger Turf Böcker Jakobsen, projektleder i Forbrugerrådet, der i samarbejde med Trygfonden er i færd med at analysere, hvordan man kan forebygge unges gældsætning.

- De unge i dag er ikke specielt uansvarlige, men de vokser op i et samfund, hvor man låner i stedet for at spare op. Telefonen er blevet grundlag for at være med socialt og i det almindelige hverdagsliv, og mange vælger at låne i stedet for at spare op, siger han.

Udover gæld til telebranchen, vejer gæld til banker og finansieringsselskaber tungt. Her er de unge på landsplan noteret for misligeholdt gæld for 264 millioner.

Alle tabeller bygger på beregninger fra Finansrådet på baggrund af data fra analysevirksomheden Experian, som ejer RKI-registeret.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
1
Pengeuge i skolen: Nyborg-elever lærer at lægge budget

Pengeuge i skolen: Nyborg-elever lærer at lægge budget

21.500 elever deltager: Pengeuge er allerede populært

21.500 elever deltager: Pengeuge er allerede populært

7
Sådan havner du i RKI - og sådan kommer du ud igen

Sådan havner du i RKI - og sådan kommer du ud igen