KOMMUNIKATION: Vestfynsk vækstvirksomhed melder hus forbi i tilknytning til bedragerisag
Vækstvirksomheden Tel-Ka Talk ved Middelfart har ikke fået ulovlige hormoner.

Det fastslår selskabets stifter og administrerende direktør Henning Borgersen.

Tel-Ka blev i sidste uge sat i forbindelse med en handelskæde, som indkøbte store partier mobiltelefoner i Tyskland og solgte dem videre i Danmark uden afregning af moms. En 39-årig mand står ved retten i Odense tiltalt for momsbedrageri for 32 millioner kroner, og han har oplyst, at Tel-Ka var den store aftager af de momslettede mobiltelefoner.

De blev købt ind hos selskabet Euro Electronics i Lübeck og havnede for en stor dels vedkommende på Vestfyn via en bogholderimæssig mellemvej over Odense-firmaerne Green Circle og Star Communication.

Star Communication solgte i løbet af tre forårsmåneder i 1999 mobiltelefoner for i alt 131 millioner kroner - og de fleste angiveligt til Tel-Ka Talk A/S.

Ingen erindring

Henning Borgersen erindrer ved første konfrontation ikke, at hans selskab har haft Star Communication som stor handelspartner, og han kender ikke firmaets indehaver Erik Jershauge. Hverken Jershauge eller Borgersen er tiltalt i bedragerisagen.

- Det kan jeg ikke konkret huske. Det er mange år siden, og vi har haft mange kunder. Jeg kan ikke huske Star Communication og hvordan tingene hang sammen. Jeg går ud fra, at det, vi har købt af firmaet, har været handlet til ganske normal pris, ellers havde vi ikke været køber, siger Henning Borgersen.

Stor handelspartner

Efter at have undersøgt sagen kan direktøren for Tel-Ka alligevel bekræfte, at Star Communication i foråret 1999 var en særdeles vigtig handelspartner for hans virksomhed. Ifølge Borgersen indkøbte Tel-Ka fra april til juni mobiltelefoner hos Star Communication for 65 millioner kroner. Inklusive moms løb samhandelen mellem de to fynske firmaer op i mere end 80 millioner kroner. Tel-Ka begyndte for alvor at vokse i 1999, hvor omsætningen rundede 367 millioner kroner.

- Vi fik en henvendelse fra Star Communication, som var et 10 år gammelt firma, og vi købte ind til markedspris. Vi var glade for, at vi kunne købe telefonerne af Star Communication på et tidspunkt, hvor der var for få mobiltelefoner på markedet, siger Henning Borgersen.

Kort fornøjelse

Fornøjelsen varede imidlertid kun kort. I juni stoppede leverancerne fra Star Communication brat, da firmaets formelle handelspartner bagude i kæden, Green Circle, blev erklæret konkurs.

Det skete på en begæring fra ToldSkat, som aldrig havde set noget til de millionbeløb, der angiveligt var opkrævet i moms hos Star Communication. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Green Circle var skraldespand i forbindelse med bevidst momsunddragelse.

- Vi undrede os, da vi pludselig ikke længere kunne købe mobiltelefoner hos Star Communication. De var pludselig væk og ikke til at få fat på. Jeg tror, de skiftede adresse. Det var en skam, men vi fandt i stedet andre leverandører, siger Henning Borgersen.

Han lægger ikke skjul på, at der i slutningen af 1990'erne foregik et og andet i den branche, som handlede med udstyr til telekommunikation.

- Vi mærkede godt dengang, at der skete mystiske ting, og vi sagde også nej til mange, som kom og tilbød os telefoner. Der var pludselig franske selskaber, som dukkede op med alle mulige mærkelige telefoner. Vi havde et godt samarbejde med Told-Skat og var med til at stoppe nogle af forholdene, siger Henning Borgersen.

Trafikken med momskarruseller og momskæder, som efterlod staten med store afgiftstab ved handel med mobiltelefoner, var ikke bare et dansk fænomen. Håndteringen var organiseret internationalt med udstrakt brug af skraldespandsselskaber.

I dag er karrusellerne stoppet herhjemme, men ifølge Susanne Reinholdt Andersen, som er chef for ToldSkats kontor for økonomisk kriminalitet, kører karruseller- ne fortsat lystigt i Storbritanien.

Utænkeligt i dag

Henning Borgersen bekræfter, at markedet i Danmark er blevet normaliseret.

- De ting, vi oplevede dengang, kan ikke foregå i dag. Vores sikringssystemer er helt anderledes. Vi forlanger f.eks af vores samhandelspartnere, at de gennem advokat eller revisor kan dokumentere, at der i to kvartaler er indbetalt moms. Vi køber heller ikke ind i Danmark overhovedet. Vi køber mobiltelefoner direkte ved industrien.

I dag er det fuldstændig utænkeligt, at der dukker et Star Communication op, men dengang var der masser af den slags foretagender, siger han.

Henning Borgersen oplyser, at han ikke kender Lübeck-selskabet Euro Elec-tronics, som forsynede Fyn med hurtige mobiltelefoner i stort volumen i foråret 1999. Siden da er omsætningen i Tel-Ka koncernen steget til 4,7 milliarder kroner, og mere end halvdelen af denne omsætning ligger i moderselskabet Tel-Ka Talk A/S, som handler med mobiltelefoner og kommunikationsudstyr.
  • fyens.dk