Middelfart-forretningsmanden Torben Østergaard-Nielsen investerer stort i ny dansk tankstation for skibe

Middelfart-virksomheden Bunker Holding vil bygge en meget stor tankstation til skibe til flere hundrede millioner kroner.

Det store anlæg bliver det første sted i Danmark, der kan levere flydende naturgas - såkaldt LNG.

Anlægget skal ligge i Frederikshavn, og Middelfart-virksomheden skal eje det sammen med byens havn og virksomheden Kosan Crisplant, der leverer teknikken.

Mindst 220 millioner kroner

- Investeringen bliver i hvert fald på 220 millioner kroner, men vi har endnu ikke fastlagt størrelsen præcist, så det kan blive mere, siger Mikkel Seedorf Sørensen, administrerende direktør i Frederikshavn Havn.

De tre virksomheder skal deles om investeringen, men ifølge havnedirektøren har de endnu ikke aftalt, hvor stor ejerandel de skal have hver især.

Færdig i 2017

Bunker Holding med hovedsæde i Middelfart leverer brændstof til skibe verden over. Virksomheden er ejet af Torben Østergaard-Nielsen, Middelfart.

Investeringen i Frederikshavn sker gennem datterselskabet Unioil Supply i Aalborg.

Ifølge Mikkel Seedorf Sørensen skal anlægget senest stå færdig i slutningen af 2017.

LNG er naturgas, der er kølet ned til omkring 160 minusgrader. Dermed bliver gassen flydende, fylder meget mindre og bliver lettere at opbevare.

Brændstoffet er blevet mere og mere populært på skibe, fordi det forurener mindre - specielt med hensyn til partikler og svovl. Det er dog normalt noget dyrere end olie.

- Vi forventer stigende efterspørgsel på LNG de kommende år. LNG er en del af fremtiden, og det er vigtigt for os at være på forkant med udviklingen, siger Peter Zachariassen, Head of Physical hos Bunker Holding ifølge en pressemeddelelse.

Derfor bruges det blandt andet på færger, som ofte sejler ind i byer.

Samsøfærgen, Læsøfærgen og Fjord Line fra Hitshals sejler for eksempel på LNG.

Hidtil er fartøjer i Danmark blevet forsynet med gas, der er kørt i tankbil fra Rotterdam.

Via naturgasnettet

I det nye anlæg leveres gassen gennem det danske naturgasnet. Med en ny teknologi er det nu til en lavere pris end tidligere muligt at køle gassen ned.

Frederikshavn er valgt som placering på grund af havnens centrale placering for skibstrafikken.

- Vi ligger lige, hvor skibstrafikken til Østersøen samles. I forvejen bunkres (tankes) mange skibe fra Skagen og Frederikshavn. Desuden håber vi at køre LNG i tankvogne til Sverige med færgen herfra, siger Mikkel Mikkel Seedorf Sørensen.

Ifølge Frederikshavn Kommune vil der muligvis blive bygget et varmegenvindingsanlæg på den nye installation. Hvis det sker, kan flere end tusind husstande blive opvarmet ved hjælp af spildvarmen.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
3
Rigmænd: Nyt navn i toppen af Fyns rigeste

Rigmænd: Nyt navn i toppen af Fyns rigeste

Oliekøbmand har stor fremgang

Oliekøbmand har stor fremgang

1
Fynsk rigmand bag: Nyt selskab opstår på ruinerne af OW Bunker

Fynsk rigmand bag: Nyt selskab opstår på ruinerne af OW Bunker