Tandlæger ruster sig til tænderne


Tandlæger ruster sig til tænderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FREMTID: Nyt netværk for tandlæger skal gøre klinikkerne bedre til at klare sig
De mindre tandlægeklinikker skal skrue bissen på, hvis de vil klare sig i fremtiden.

Det har fået tre tandlæger, en ingeniør og en økonom til at stifte et netværk, der har som mission at skabe sundere økonomi i tandplejen ved at opnå stordriftsfordele for små klinikker.

Netværket, der hedder TandlægeNet.dk ApS, og har hjemsted i Faaborg, har efter kun en måned fået 30 medlemmer fra hele landet.

Ikke alene slås mange med generationsskifteproblemer. De er også presset af dyre investeringer, færre nyuddannede tandlæger, billig behandling i udlandet og højere forventninger fra kunderne om avanceret behandling.

Hvis tandlægeklinikkerne vil leve op til de nye krav, skal de minimere omkostningerne og effektivisere den daglige drift. De fem stiftere af TandlægeNet.dk mener, at stordriftsfordelene vil komme alle til gode, både kunder, patienter, leverandører, personale og tandlæger.

Fordelene kan opnås uden at lægge klinikkerne sammen fysisk. De samles i et virtuelt netværk for at styrke de mindre klinikker i lokalområdet, mener initiativtagerne.

Umådeligt kostbart

- TandlægeNet er et resultat af en kreativ proces, hvor vi diskuterede, hvordan vi kunne gøre det bedre og skære ned på de omkostninger, som er vokset i de seneste år, fortæller formanden for TandlægeNet.dk, tandlæge Tho-mas Heitmann. Han har allerede fået den første aftale om fælles indkøb af forskellige materialer som plastfyldninger i hus.

Thomas Heitmann forventer, at netværket kan vokse til 100 tandlæger. Det er gratis at være med - udgifterne dækkes af en del af den bonus, netværket opnår hos leverandørerne.

Det fynske initiativ kommer i en periode, hvor der sker flere tiltag blandt tandlæger for at optimere driften af tandlægeklinikkerne. For et par måneder siden gik omkring 100 danske tandlæger sammen i kæden "Din Tandlæge", som driver samarbejdet endnu videre end TandlægeNet.dk.

- Det er et spørgsmål om, at tandlægerne prøver at gøre forretning, så godt de nu kan. Kunderne forventer at få den bedste behandling, og det kræver moderne udstyr. Meget af det udstyr, tandlæger køber i dag er umådeligt kostbart, og så skal man jo tjene nogle penge, siger Reiff Furdal, som er formand for de fynske tandlæger.

Gyldne tider er slut

Keld Thomsen, tidligere formand for tandlægerne på Fyn, mener, at der er et generationsskifte på vej, og at det er den store udfordring for tandlægerne.

- Vi sidder ikke med tiggerstaven i hånden, men det er ikke de gyldne tider, som vi havde i 1960'erne og 1970'erne. Der er kun en måde at betale investeringerne, og det er ved besparelser, siger Keld Thomsen.

Tandlægerne kan nemlig ikke bare sætte prisen op. De almindelige tandbehandlinger som tandrensning, undersøgelser og fyldninger er fastlagt af sygesikringen, mens priserne på broer, kroner og proteser er frie - men de er så høje, at det ikke er muligt at hæve dem, hvis tandlægerne vil have kunder op i stolen.

De almindelig tandbehandlinger med faste priser udgør cirka 70 procent af de ydelser, sygesikringen betaler til, vurderer Reiff Fundal.

Mere konkurrence, tak!

Men øget priskonkurrence er måske på vej.

I den seneste redegørelse fra Konkurrencestyrelsen, foreslår styrelsen, at der ved næste overenskomst indgås aftale om, at alle tandlæger offentliggør priserne på en fælles hjemmeside, og at de nuværende faste priser erstattes af maksimaltakster, fordi det vil øge konkurrencen mellem tandlægerne.

Forslaget vil indgå i debatten op til den næste overenskomstforhandling mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Dansk Tandlægeforening, men det er endnu ikke behandlet politisk.

Som formand for de fynske tandlæger er Reiff Fundal ikke begejstret for Konkurrencestyrelsens forslag, og mener ikke, at det vil skabe større konkurrence blandt tandlægerne.

- Det er jo de billige behandlinger, der er omfattet af de faste priser - for eksempel undersøgelsen. Det er ikke der, der er så meget at hente for Hr. og Fru Jensen, for det er ikke undersøgelsen, der gør ondt i baglommen, siger Reiff Fundal, der ikke kan forestille sig, at der er mange tandlæger, der vil prøve at tvinge prisen på undersøgelser ned.

Tandlæger ruster sig til tænderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce