Tand-plejerne tager over


Tand-plejerne tager over

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ASSISTANCE: "Halve tandlæger" aflaster i stigende grad tandlægen
Når patienterne hos Tandlægerne på Albanigade i Odense sætter sig i stolen, er det ikke altid, det er en tandlæge, de skal vise bisserne til.

Albani-tandlægerne er en af de tandklinikker, der har ansat tandplejere til at aflaste tandlægerne ved at tage sig af de almindelige behandlinger, som undersøgelser, tandrensning og paradentosebehandling.

Birgitte Johansen har arbejdet som tandplejer hos tandlæge Jes Danielsen i klinikken på Albanigade i et halvt år.

- Det er mig, patienterne møder, når de kommer til eftersyn hvert halve år. Så får tandlægen frigivet mere tid til behandling og kan give bedre service til akutte patienter, når hans kalender ikke er fyldt med eftersyn, siger hun.

Det er også Birgitte Johansen, der tager røntgenbilleder og behandler for paradentose. Hun arbejder også med forebyggelse og vejledning.

Der er hul på bylden

Cirka hver femte tandlægeklinik har ansat tandplejere, vurderer chefkonsulent hos Dansk Tandplejerforening, Christian Holt, der kalder tandplejerne for "en halv tandlæge".

Uddannelsen, der tager to et halvt år og foregår på Tandlægehøjskolen, har eksisteret i 30 år, og i alt er der uddannet 3000 tandplejere. Hos Dansk Tandlægeforening meldes om nul arbejdsløshed blandt medlemmerne.

30 år er relativt kort tid for en uddannelsen, og det er først nu, at der virkelig er kommet efterspørgsel efter tandplejerne.

- Det er jo en lidt konservativ branche, der går måske hul på en byld nu, mener Christian Holt.

Hos Kirsten Rysgaard, som har en praksis i Nørregade i Odense, er det tandplejeren der laver hvert andet eftersyn. Tandplejeren blev ansat, fordi klinikken ellers var nødt til at lukke for tilgangen af nye patienter.

- Det kommer nok mere og mere, at man uddelegerer det, så man laver det, man er bedst til. Vi tandlæger bliver aflastet, så der er bedre tid til større behandlinger og akut behandling, siger hun.

Ikke så farlige

Hos Steen Knudsen på Rødegårdsvej, har der været tand-plejer i 16 år.

- Nogle patienter foretrækker at komme ind til tandplejerne - de må jo ikke bore, skære eller trække tænder ud, så de er ikke så farlige, siger tandlæge Steen Knudsen, der mener, at en af årsagerne til, at der kommer flere tandplejere ind i klinikkerne er, at patienternes tænder er blevet bedre.

- Mange har kun behov for tandrensning og paradentosebehandling, og det kan tandplejerne klare selv. Så kan tandlægerne bedre prioritere de andre ting. Der begynder at mangle tandlæger, så det er udmærket, at man kan løse det sådan, siger han.

- Tandplejerne er en naturlig del af mange klinikker i dag. Det er en langsom forandring, som slår igennem nu. Klinikkerne tager tandplejerne ind som en del af teamet. Hver arbejder med deres felt, siger formanden for de fynske tandlæger, Reiff Fundal.

- Brug af tandplejer er noget af det en klinik kan gøre, hvis klinikken vil skabe overskud, så det er muligt at købe udstyr til avanceret behandling. Det, at der kommer flere tandplejere til, vil måske gøre, at taksterne ikke stiger så voldsomt, siger Reiff Fundal.

Tand-plejerne tager over

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce