Tagkollaps efter snefald skal kortlægges


Tagkollaps efter snefald skal kortlægges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De mange sammenstyrtede tage efter tyngende sne får Dansk Byggeri til at kræve et eftersyn af bygningsreglementet og reglerne for tages lasteevne.

Bygningsreglementet og den såkaldte last- og sikkerhedsnorm for tagkonstruktioner trænger til et eftersyn, mener Dansk Byggeri.

Organisationen opfordrer derfor Erhvervs- og Byggestyrelsen til at iværksætte en indsamling af data om årsagerne til de mange tagkollaps efter snefald.

Alene i Nordjylland er der den seneste uge sket omkring 100 tagkollaps i landbrugs- og fabriksbygninger som følge af tyngende sne.

- Der er behov for at få belyst, om bygningsreglementet samt last- og sikkerhedsnormen tager tilstrækkelig højde for de ekstreme påvirkninger fra sne på store tagflader, siger direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.

I 2007 skete der det samme. Den gang gennemførte Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) en udredning, der pegede på behovet for en genvurdering af snelasterne i last- og sikkerhedsnormen.

SBI pegede også på, at de såkaldte "svigt kandidater" skulle lokaliseres - som for eksempel bygninger med store tagflader eller sammenbyggede bygninger, hvor der kan dannes snelommer med stor last.

- Der er altså et arbejde, som ikke er blevet gjort færdigt. Taget kollapser, fordi konstruktionen ikke kan bære den tunge sne. Så langt er det forholdsvist enkelt. Det bliver straks mere komplekst, når man skal fastslå, hvorfor taget ikke kan holde, forklarer Michael H. Nielsen.

Han peger på, at forklaringerne på det enkelte tagkollaps skal findes i et eller flere af følgende forhold: Mangelfuldt normgrundlag, mangelfuld dimensionering (altså forkert projektering), fejl ved udførelsen og manglende vedligeholdelse.

Tagkollaps efter snefald skal kortlægges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce