Ddcated fra Odense fik succes i tv-programmet Løvens Hule, hvor investorerne kæmpede om at få lov at investere i firmaet

To entusiastiske iværksættere havde tilsyneladende succes, hvor mange andre er gået forgæves.

Mikkel Præst og Carsten Sommer fik onsdag aften på tv trukket 450.000 kroner ud af tre erhvervsfolk, der ville investere i deres virksomhed Ddcated.

Firmaet har udviklet beskyttelsestøj, der både er sikkert og behageligt. Målgruppen er blandt andet militæret.

Iværksættere søger penge

Pengene blev lovet i tv-programmet Løvens Hule på DR1. Her skal iværksættere præsentere deres idé og virksomhed for fem personer, der har penge til at investere i nye virksomheder.

Da programmet sluttede, havde de odenseanere og deres virksomhed tilsyneladende fået 450.000 kroner i ny kapital. Til gengæld skulle tre investorer have i alt 30 procent af aktierne.

Men et er tv, et andet er virkelighed.

- Det er jo et show. Reelt blev det aldrig til noget, fortæller Mikkel Præst, der er en af de tre stiftere af virksomheden.

Genteleman-aftale

- Man kan jo ikke sidde og snakke detaljer for rullende kameraer, så når man går hvert til sit, er der i virkeligheden kun en gentleman-aftale.

- Senere skal man så mødes og forhandle alle detaljer og betingelser.

- Der er nok ingen, der kan finde på at springe fra deres tilbud, men det er forståeligt, at der kan være enkeltheder, der ødelægger samarbejdet, siger Mikkel Præst.

Sådan var det i hans tilfælde.

Birgit Aaby, der ejer en rengøringsvirksomhed, Ilse Jacobsen, der er designer og ejer samt Christian Stadil, der blandt andet ejer tøjvirksomheden Hummel, havde slået sig sammen om at skyde de 450.000 kroner ind i Odense-virksomheden.

Kraftig ros

De havde også rost både personer og produkt kraftigt i tv-udsendelsen.

Men da de tre mødtes med iværksætterne, blev det hurtigt svært.

- Vi havde to forskellige forretningsfilosofier, og de kunne ikke rigtig forenes, siger Mikkel Præst.

Ville have sikkerhed

Investorerne mente, at man skulle gøre meget for at få patent på firmaets produkt, og at de skulle have eneforhandlingsaftale med nogle af underleverandørerne. På den måde ville de sikre firmaets overlevelse på længere sigt.

Men det er slet ikke iværksætternes stil. For det første ville det koste mange penge og ressourcer. Og for det andet ville det bremse den fleksibilitet, der kendetegner Ddcated.

- Vi synes, at det er en meget traditionel måde at gøre det på. Udviklingen går hurtigt på vores område, så vi vil være klar til at tage produkter ind fra nye underleverandører, når der kommer noget bedre. Vi vil ikke bindes i mange år, siger Mikkel Præst.

Derfor kom der ingen penge ud af tv-showet, men der er heller ingen bitterhed fra iværksætterne.

- Deres holdning er helt i orden - vi er bare uenige i den. Så vi føler os hverken skuffet eller snydt, siger Mikkel Præst.

Mange ordrer fra private

Og en tv-optræden kan altid kaste noget af sig. Allerede i går havde firmaet fået 200 emails fra privatpersoner, der gerne ville købe det beskyttende tøj.

Normalt handler Ddcated ikke med private, men det vil det gøre nu.

Derfor vil der komme et samlet tilbud til alle private, der sender en mail med en bestilling til firmaet. Og så håber Mikkel Præst, at andre investorer også er blevet interesserede, for Ddcated har stadig brug for kapital.

- Men vi er kommet meget længere siden udsendelsen blev optaget i juni, så vores aktier er blevet dyrere, advarer Mikkel Præst, der ved siden af arbejder fuldtids om læge.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Fremgang i år: Flere starter ny virksomhed

Fremgang i år: Flere starter ny virksomhed

Ny forskerpark: Odenses iværksættere blandes fra start i Videnby

Ny forskerpark: Odenses iværksættere blandes fra start i Videnby

Unge firmaer: - Vi mangler netværk og penge

Unge firmaer: - Vi mangler netværk og penge