Svingende priser gør det svært: Mælkeproducenter er tynget af gæld

Carsten Hedegaard (i grønt til højre) ser på mens Flemming Pedersen hjæper med at få de Danske Holsteiner-køer ud af transporten. Foto: Michael Bager.

Svingende priser gør det svært: Mælkeproducenter er tynget af gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2016 var et annus horribilis for mange danske mælkeproducenter. Lave priser på mælk gav massiv gæld, også for den fynske landmand Carsten Hedegaard, der stadig kæmper med at indhente et milliontab.

Det er ikke nemt at være mælkeproducent i dagens Danmark. Et ustabilt marked med svingende priser gør det svært at vide, hvor mange penge man rent faktisk får ind for sit produkt. Især 2016 var slem, og landmand Carsten Hedegaard fra Ørbæk kæmper stadig med at afdrage den milliongæld, hans landbrug oparbejdede det år.

- Vi havde et rigtigt dårligt år i 2016, hvor stort set alle kvægproducenter havde problemer med at få økonomien til at hænge sammen. 2017 var fin nok, og prognoserne for 2018 og 2019 så også fornuftige ud, men så kom der en kovending i januar i år, hvor prisen på mælk igen faldt markant, fortæller han.

- Vi er nede på et prisniveau, hvor det kun lige hænger sammen. Der er ikke noget ekstra til nyinvesteringer. Vi er voldsomt presset på likviditeten, og bankerne og kreditselskaberne vil gerne se nogle afdrag snart.

Carsten Hedegaard er 52 år og har siden 1990 drevet landbruget Christiansgård ved Ørbæk sammen med sin hustru Gitte, der også er uddannet landmand. Parret har en besætning på 650 køer, sortbroget Holstein-Frisian, som producerer 18 ton mælk dagligt. Derudover er der 590 hektar.

Selv om der er rigeligt at se til, finder Carsten Hedegaard tid til at være med på Dyrskuet i Odense. Det er vigtigt at skabe bro mellem land og by, mener han:

- I dag er det mest et show, men jeg går meget op i, at by og land skal mødes; at folk fra byen får mulighed for at se dyrene og møde os landmænd og få en snak. Samtidig er det også en mulighed for at snakke med nogle af sine kolleger. Resten af året arbejder man jo stort set alene.

Hovedparten af det mælk, som Carsten Hedegaard producerer, går til et ostemejeri i Taulov. Foto: Michael Bager
Hovedparten af det mælk, som Carsten Hedegaard producerer, går til et ostemejeri i Taulov. Foto: Michael Bager

Kritik af Arla

Der er flere årsager til, at mælkeproducenter i Danmark har det svært, mener Carsten Hedegaard. Han peger blandt andet på, at danske landmænd ikke har samme rammevilkår som kollegerne i EU.

- Vi har højere jordskatter og større pesticidafgifter. Der er mange restriktioner, som gør det sværere at få en god økonomi - selv med den samme mælkepris, som resten af EU får, forklarer han.

Men faktisk får danske landmænd som Carsten Hedegaard lidt mindre end den gennemsnitlige EU-pris for sin mælk.

- Arlas pris ligger lidt under EUs gennemsnit, så set fra min stol har det ikke været dygtigt nok. Med så stor en produktion, som vi har, er der stort set kun Arla, som kan aftage vores mælk. Der er nogle få niche-mejerier, men de tager ikke nye leverandører ind, fortæller han

- Hvis vi havde andre muligheder, kunne vi bedre presse Arla, men det har vi ikke. Arla er blevet så stor i dag, at vi ikke længere har ret meget at skulle have sagt, tilføjer Carsten Hedegaard

Hos Arla indrømmer man, at man ikke har været tilfreds med prisniveauet den seneste tid. Især Englands udmeldelse af EU og embargoen mod Rusland har ramt det danske mejeri, forklarer næstformand Jan toft Nørgaard:

- Da Brexit lige skete, udfordrede det os gevaldigt på punden. 25 procent af vores omsætning ligger i pund, så det er klart, at det får betydning. Embargoen mod Rusland har også givet udfordringer med en overflod af mælk i EU. Vi er i gang med at agere ud fra den nye virkelighed, så vi igen kan komme op på et niveau, hvor vi ligger tre til fem procent over de mejerier, vi sammenligner os med.

Mælkepriserne er så småt begyndt at stige igen. Alligevel er Carsten Hedegaards forventninger til den nærmeste fremtid ikke præget af voldsom optimisme:

- Vi skal have nogle år, hvor vi kan afvikle noget gæld, og det kræver altså en høj mælkepris. Så vi vil også være presset i fremtiden, siger Carsten Hedegaard.

Svingende priser gør det svært: Mælkeproducenter er tynget af gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce