Sverige blokerer lyntog fra Oslo til København

Svendborgbanen jernbane dsb
Foto: Michael Bager

Sverige blokerer lyntog fra Oslo til København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svenskerne hænger i bremsen, når det gælder et nyt lyntog mellem de skandinaviske hovedstæder.

Planer om et lyntog fra Oslo til København er strandet, fordi svenskerne siger nej til tog, der kører hurtigere end 250 kilometer i timen, på strækningen mellem Oslo og Göteborg.

Jernbaneverket har fået som opgave at undersøge muligheden for en lyntogslinje både til København og til Stockholm, men svenskerne er ikke interesseret, skriver den norske avis Aftenposten.

Mens de norske jernbanefolk planlægger en linje med hastigheder på op til 330 kilometer i timen, så mener deres svenske kolleger, at 250 kilometer i timen er rigeligt.

- Når svenskerne laver en begrænsning på 250 kilometer i timen, så er det ikke muligt at nå frem til København på tre timer fra Oslo. Det betyder, at færre passagerer vil vælge toget i stedet for flyet, siger Tom Stillesby, som er leder af lyntogsundersøgelsen.

Heller ikke på strækningen mellem Oslo og Stockholm vil svenskerne have tog, der kører med 330 kilometer i timen. De norske planlæggere indstiller til den høje hastighed på norsk hjemmebane, mens der bremses ned til 250 kilometer i timen i Sverige.

Det svenske erhvervsministerium siger søndag, at man endnu ikke har bestemt sig for, hvor hurtigt lyntogene må køre på svenske skinner.

- Det passer ikke, at den svenske regering har taget stilling til dette spørgsmål. Det undersøges internt, siger den svenske infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds pressetalskvinde Mychèle Östman.

Hun siger til det svenske nyhedsbureau TT, at sagen vil blive taget op, når den svenske minister mødes med sin norske kollega midt i juni.

Med begrænsningerne vil rejsetiden mellem Oslo og Stockholm blive 3 timer og 10 minutter i stedet for 2 timer og 40 minutter. Tre timer regnes for en magisk grænse for togrejser, og studier i Europa viser, at ved længere rejser end tre timer, så vinder flyet.

Sverige blokerer lyntog fra Oslo til København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce