Svag indsats for nydanskere

- Vi kan ikke stille sidde og kigge på det her, for så ser vi lige ind i håbløsheden, siger Hans Nielsen, DA-formand på Fyn.
Foto: Jørgen Hansen

Svag indsats for nydanskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LOV: Kommunerne får færre i arbejde, end før integrationsloven trådte i kraft, siger DA

Kommunerne har ikke meget held med at stå for integrationen af nydanskere.

I den tunge ende ligger Odense Kommune, der ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) hverken evner at få nydanskerne i arbejde eller at tilbyde dem den sprogundervisning, de har krav på.

- Vi kan ikke stille sidde og kigge på det her, for så ser vi lige ind i håbsløsheden, siger Hans Nielsen, DA-formand på Fyn.

Undersøgelsen forsøger at give et billede af, hvordan det er gået med integrationen siden 1999, hvor kommunerne fik overdraget opgaven med den ny integrationslov.

Og faktisk går det ringere nu, end før loven trådte i kraft.

Af de indvandrere, der kom til Danmark i 1998, var 31 procent af dem i arbejde efter to-tre år.

For de indvandrere, der kom til landet i 1999 sammen med integrationsloven, er kun 25 procent kommet i arbejde efter en tilsvarende periode.

For få har fået arbejde

DA's undersøgelse viser samtidig, at der er stor forskel på, hvor effektivt de 23 kommuner, der er undersøgt, angriber opgaven.

Hvor det i Odense kun er lykkedes at få hver femte af de indvandrere, der er kommet til kommunen siden 1999, i arbejde, så har Roskilde 42 procent i arbejde, Vejle har 35 procent i arbejde og Århus 26 procent i arbejde.

I konkrete tal betyder det, at ud af de 931 nye Odenseborgere, der er kommet hertil som indvandrere siden 1999, er kun de 183 kommet i job.

Helt elendigt ser det ud for Odense, når man ser på DA-undersøgelsens tal for, hvor meget danskundervisning, kommunerne tilbyder.

I Frederikshavn kommune er det for eksempel 70 procent af indvandrerne, der modtager mere end 14 timers danskundervisning om ugen. I Odense er det kun 35 procent af indvandrerne, der får samme antal dansktimer.

Oven i det har danskundervisningen i Odense et voldsomt fravær. Ikke færre end 56 procent af indvandrerne har et fravær på mere end 21 procent.

Efterlyser nytænkning

De drøje hug til Odense Kommune i DA-rapporten er fortjente, mener Fyns lokale DA-formand:

- Sprogundervisningen er utroligt vigtig for integrationen, så det er kedeligt, at den skrider. Kommunerne skal stille nogle mere klare mål for, hvad udlændingene skal have lært i løbet af den første måned, efter tre måneder og så videre, foreslår han.

DA-formanden mener i det hele taget, at kommunerne skal gå nye veje, også hvis det betyder fyring af de nuværende sprogskoler:

- Hvis de ikke kan levere varen, så må kommunerne se sig om efter andre, der kan gøre det bedre, siger han.

Han er skuffet over, at en stor kommune som Odense ikke har mere fantasi:

- Odense bør have mulighederne med mange virksomheder og med en stor gruppe af indvandrere, der gør, at man må kunne sammensætte de ideelle hold.

- I Svendborg har de haft held med at kombinere sprogundervisning med praktik på en arbejdsplads. Jeg synes, at Odense mangler nytænkning, siger Hans Nielsen.

LO bakker kritikken op

Arbejdsgiverne er ikke alene om at være bekymrede, når sprogundervisningen ikke lever op til lovens krav.

- Sproget er helt grundlæggende, hvis vi skal have indvandrerne ud på arbejdspladserne, siger Bent Skovlund, der er formand for LO Fyn.

- Hvis ikke sprogundervisningen lykkes, så kan det ende med, at vi ikke kan få dem i arbejde, siger han.

LO og DA har tidligere i år udgivet et fælles integrationsudspil, hvor de fremhæver danskkundskaberne som en af de vigtige forudsætninger for integration.

Svag indsats for nydanskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce