Der er indkaldt til krisemøde hos de fynske mikrobryggeriers forening, efter at formanden fik kædet de 18 fynske mikrobryggerier sammen med Carlsberg og antydede et samarbejde med giganten.

Såvel fynske bryggere som kunderne hos de 18 fynske mikrobryggerier fik øllen galt i halsen torsdag eftermiddag, da den fynske bryggeriforening blev kædet sammen med giganten Carlsberg i form af Husbryggeriet Jacobsen i et indslag på TV2/Fyn.

Det har nu fået bestyrelsen i Foreningen Fynsk Bryggeri-Samarbejde til at indkalde til ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag morgen, efter at foreningens formand Michael Sandal for rullende kameraer fik sagt, at hele foreningen skal samarbejde med Carlsbergs mikrobryggeri. Udtalelser som i sidste ende kan koste ham hans plads i bestyrelsen.

- Med de meldinger, jeg har fået, tror jeg, at medlemmerne vil sige, at det ikke er i orden, og Michael vil blive skubbet ud af bestyrelsen, og vi skal finde en ny formand, siger Søren Stobbe, brygger hos Midtfyns Bryghus.

Hør selv her, hvad Michael Sandal sagde torsdag på TV2 Fyn.

Udsender pressemeddelelse

Stobbe sidder også i bestyrelsen i foreningen bag det fynske bryggerisamarbejde som repræsentant for mikrobryggeriet.

Sammen med den øvrige bestyrelse reagerede han mandag morgen ved at udsende en pressemeddelelse, hvor de bl.a. siger:

"Michael Sandal giver i interview med TV2 Fyn, torsdag d. 4/5 2017, udtryk for at samarbejdet med Carlsberg og Jakobsen er dannet på baggrund af samtlige medlemmer i Fynsk Bryggeri Samarbejde. Dette er ikke korrekt. Samarbejdet er, så vidt vi er orienteret, udelukkende mellem Flakhaven og Jakobsen. Vi har ikke, og har heller ingen intention om, at indgå samarbejde med Carlsberg, på den måde som der beskrives i interviewet."

Udover Midtfynsk Mikrobryggeri står Indslev/Ugly Duck, Ø-Bryg fra Ærø og Refsvindinge Bryggeri, som også er repræsenteret i bestyrelsen, som medunderskrivere på pressemeddelelsen.

Fortælling er brandet

Reaktionen kommer efter, at formanden for de fynske mikrobryggerier, Michael Sandal, som ejer restauranten og mikrobryggeriet Flakhaven i Odense, torsdag skulle fortælle om sit nye samarbejde med Husbryggeriet Jacobsen i TV2/Fyn.

Her udtalte han sig også som formand for de fynske bryggerier om et nyt samarbejde med de fynske erhvervsskoler og samarbejdet mellem bryggerierne om en ny fælles humleproduktion.

Sammenblandingen af foreningens interesser og samarbejdet mellem Sandal og Jakobsen har skabt masser af reaktioner i bryggeriverdenen på Fyn og fået de fire andre medlemmer i bestyrelsen til at reagere.

- Vi bliver inddraget i et samarbejde, som vi ikke kender til. Faktum er også at en del af vores kunder og kollegaer har misforstået det, og vi har måttet præcisere, at det ikke et samarbejde, vi er del af, siger Søren Stobbe.

- Vi er ikke interesseret i et samarbejde med en stor gigant som Carlsberg. Midtfyns Bryghus er vores passion, og vi har kæmpet 10 år for at skabe det brand, vi har i dag. Det er vores storytelling og fortællingen om, hvordan vi selv står og rører i gryderne og tapper øllen selv, som er vores brand, Det brand bliver mudret til, når sådan noget her sker, siger han.

Fik rodet tingene sammen

En ærgerlig formand Michael Sandal erkender, at han fik rodet historien om sit eget samarbejde sammen med foreningens interesser, da han skulle håndtere tre forskellige historier for rullende kamera med to kasketter på.

- Jeg får rodet tingene sammen, så det ser ud, som om mikrobryggerierne på Fyn skal have et samarbejde med Jacobsen og Carlsberg, men det er overhovedet ikke tilfældet. Og det har jeg redegjort for over for mine kollegaer og overfor de kunder, som naturligvis reagerede på det indslag, siger Michael Sandal i dag.

- Det er min fejl og min manglende evne til at skille tingene ad, som er årsag til det her, og jeg beklager på det dybeste over for mine kollegaer, siger han til Fyens.dk.

Han ser frem til at få redet tingene ud på bestyrelsesmødet tirsdag morgen, men spørgsmålet er, om det er nok med et bestyrelsesmøde.

- Min forventning er, at vi indkalder til en ekstraordinær generalforsamling, hvor alle medlemmerne kan få mulighed for at afgøre, om de kan have tillid til den nuværende bestyrelse og formand, siger Søren Stobbe.

Op til medlemmerne

- Hvorfor så skarp en reaktion?

- Det skaber en masse uro, når sådan noget sker. Det kan godt være, det ikke ødelægger vores brand, men vi er nødt til at reagere, for vi bliver jo spurgt af både kunder og samarbejdspartnere, hvorfor vi nu skal til at samarbejde med Carlsberg og Jacobsen, siger Søren Stobbe.

Ifølge bryggeren fra Midtfyns Bryghus er historien om mikrobryggeriet en helt afgørende del af forretningskonceptet, og hvis først der bliver rokket ved den, kan det koste både hjemlige kunder og eksport.

Han og den øvrige bestyrelse har modtaget en mail fra formanden, hvori han beklager misforståelsen og i øvrigt redegør for hans opfattelse af situationen. Hvorvidt det er nok, er tvivlsomt, siger Søren Stobbe, som vil lade det være op til medlemmerne af foreningen at afgøre, hvilke konsekvenser det skal have.

- Det må være op til medlemmerne af foreningen, og det kan være, at de vil have fem helt nye ind i bestyrelsen, siger Søren Stobbe.

  • Byline_

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Humlen skal brede sig på Fyn: Lokale råvarer skal gøre fynsk øl hipt

Humlen skal brede sig på Fyn: Lokale råvarer skal gøre fynsk øl hipt

Flakhaven og Carlsberg i samarbejde: Her brygges øl på bøgeblade

Flakhaven og Carlsberg i samarbejde: Her brygges øl på bøgeblade

Flakhaven bygger om: Odense-bryggeri vil brygge øl med Carlsberg

Flakhaven bygger om: Odense-bryggeri vil brygge øl med Carlsberg