Stråling i grundvand ved Fukushima stiger


Stråling i grundvand ved Fukushima stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elendighederne omkring det ødelagte japanske atomkraftværk vil ingen ende tage. Ulykkerne afløser hinanden.

Strålingsniveauet i grundvandet ved det nedsmeltede japanske Fukushima atomkraftværk er steget i nærheden af en tank, der har lækket 300 ton giftigt vand i august, oplyser værkets operatør, Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Tepco siger, at vandprøver, der blev indsamlet fra en vandboring torsdag, indeholdt 400.000 becquerel per liter af betastrålende stoffer. Det er den højeste værdi, siden atomulykken blev udløst ved en tsunami i marts 2011.

Tidligere dages prøver har vist niveauer på 60 til 90 becquerel per liter.

Målinger af det radioaktive stof tritium nåede også op på et rekordhøjt niveau på 790.000 becquerel ifølge Tepco.

Den lækkende opbevaringstank blev opdaget i august, og Tepco siger, at man siden har overført vand fra den utætte tank og fjernet omkringliggende forurenet jord.

- Andre brønde viser ikke de samme høje niveauer. Vi er nødt til at træffe yderligere foranstaltninger ved områderne omkring vandboringen, siger Tepco-talsmand Masayuki Ono, på et pressemøde fredag aften.

- Tepco har fjernet det meste af den forurenede jord fra udslippet i august, men det er ikke umuligt, at man ikke har fået indsamlet alt radioaktivt materiale, siger Ono.

- Voldsom regn gennem de seneste uger kan have skyllet forurenede materialer ned i boringen, tilføjer han og siger, at Tepco vil fjerne den giftige jord og grundvandet.

Et usædvanlig kraftigt jordskælv og en efterfølgende tsunami i 2011 ødelagde Japans nordøstkyst og udløste reaktornedsmeltninger på Fukushimaværket, da dets kølesystemer blev sat ud af funktion.

Tepco, som har fået meget kritik for håndteringen af situationen i kølvandet på katastrofen, har pøset tusindvis af ton vand på reaktorerne for at køle dem ned i en fortsat operation.

Radioaktivt vand opbevares i omkring 1000 tanke, men selskabet erkender også, at radioaktivt vand er løbet ud i havet.

Titusinder af beboere, som blev evakueret fra Fukushima-regionen, er fortsat ikke i stand til at vende tilbage til deres hjem. Nogle områder vil ifølge forskere være ubeboelige for evigt.

Stråling i grundvand ved Fukushima stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce