Det går rigtig godt i Odense-koncernen Orifarm. Sidste år steg overskuddet kraftigt, og de 1100 ansatte kan vente sig endnu mere vækst i år.

Det helt nye regnskab for Orifarm Group viser, at koncernen i 2016 fik sit største overskud, siden 2010. Overskuddet før skat blev på 122 millioner kroner - 36 millioner kroner mere end i 2015.

Oven i købet havde virksomheden nogle engangsudgifter på 53 millioner kroner i 2016, så overskuddet fra den daglige drift gik endnu kraftigere frem end tallet på bundlinjen.

Orifarm Group A/S

Hjemsted: Odense SCVR-nummer: 27 34 72 82

Direktion: Hans Carl Bøgh-Sørensen (administrerende), Erik Sandberg (vice-administrerende), Jacob Berg Lucassen (økonomi), Ulrik Ernst Rasmussen

Bestyrelse: Niels Harald De Coninck-Smith (formand), Ole Michael Friis (næstformand), Claudio Albrecht, Frank Dirk Nauert, Lars Monrad-Gylling, Peter Arend William Burema samt Dan Bøgh Hartvig, Gitte Alhed Poulsen og Jeanette Jæger Wallentin (medarbejdervalgte)

Ejer: Hans Bøgh-Sørensen, Odense (50-67 pct.), Christian Ulrik Bøgh-Sørensen, København (10-15 pct.) Anne-Charlotte Bøgh-Sørensen, København (10-15 pct.)

Regnskabstalf for 2016 (2015 i parentes):

Omsætning: 5,4 milliarder kroner (2015: 5,7)

Bruttoresultat: 809 millioner kroner (2015: 723)

Resultat af primær drift: 240 millioner kroner (2015: 171)

Resultat før skat 122 millioner kroner (2015: 86)

Resultat efter skat: 76 millioner kroner (2015: 68)

Egenkapital: 735 millioner kroner (2015: 674)

Antal ansatte: 1.040 (2015: 987)

Successen giver den store koncern med 1100 ansatte blod på tanden.

- Vi har en rigtig god position, og den vil vi gerne udnytte til at blive endnu større. Vi vokser i forvejen ved egen kraft, men vi vil gerne vokse yderligere ved at købe op, siger Erik Sandberg, der er viceadministrerende direktør i Orifarm Group.

Opkøb er gået fint

Koncernen havde i 2015 den helt store tegnebog fremme og investerede 450 millioner kroner i købet af to mindre medicinalvirksomheder i Danmark. Det opkøb er gået efter de mest optimistiske forventninger og har styrket koncernen betydeligt. Derfor er det tillokkende at gentage successen.

Orifarm kan købe op på flere måder. Den ene mulighed er at overtage et eller flere produkter fra et andet medicinalselskab, så man ikke selv skal bruge lang tid på at udvikle dem. Den anden mulighed er at købe andre virksomheder med hud og hår.

Koncernen har to afdelinger - den ene parallelimporterer mange medicin-produkter i store dele af Europa, og den anden har egne generiske medicinprodukter - det vil sige produkter, som der ikke længere er patent på.

- I den generiske del sker der mange ting i markedet, så der er der gode muligheder for at komme til at købe op. Inden for parallelimport ligger branchen mere fast, her ser man ikke mange opkøb, siger Erik Sandberg.

Han tør ikke sige noget om, hvornår der kommer et nyt køb.

- Vi holder øje med mulighederne, men der er slet ikke noget konkret for tiden, siger han.

Sats på håndkøb

Koncernen investerer også internt i vækst. Blandt andet er et tocifret millionbeløb sat af til et udvidet laboratorium på Orifarms produktionsenhed i Skælskør.

- Og så har vi en række lovende produkter på vej gennem systemet, som vil give en væsentlig vækst, når de kommer til salg, siger Erik Sandberg.

Den del af Orifarm, der beskæftiger sig med generisk medicin er den nyeste og mindste. Her forventer man i løbet af fem år at tredoble omsætningen, og det går den rigtige vej. I 2016 steg salget med 44 procent, og overskuddet af driften voksede fra 57 til 106 millioner kroner. En af årsagerne er, at den virksomhed, der blev opkøbt, for første gang var en del af forretningen i et helt regnskabsår.

På dette område - generisk medicin - holder virksomheden sig til Norden, hvor den er den førende lokale virksomhed. I 2016 har fynboerne haft succes med dels at sælge håndkøbsmedicin og dels at fokusere på nogle nicheprodukter.

Omsætning skåret ned i Tyskland

Fremgangen i indtjeningen på generisk medicin er en af årsagerne til det store overskud, men der er også tjent mange flere penge på den del af koncernen, der parallelimporterer medicin. Den har fået større markedsandele og dermed indtjening.

En afgørende ændring er sket på det tyske marked - Europas største. Her har Orifarm bevidst fjernet en lang række produkter, der ikke var lønsomme. Det betyder, at omsætningen er faldet betydeligt, og det har ført til et fald i omsætningen for hele koncernen. Til gengæld tjener man nu markant flere penge på de tilbageværende produkter i Tyskland.

- Vi har stadig et bredt produktprogram, men på nogle af nicheområderne går det meget op og ned med indtjeningen. Her er vi nu langt mere proaktive med at tilpasse os, siger Erik Sandberg.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Skal betale til sygekasser: Orifarm taber million-retssag i Tyskland

Skal betale til sygekasser: Orifarm taber million-retssag i Tyskland

Stik imod forventningen: Brexit blev en fordel for fynsk medicinalfirma

Stik imod forventningen: Brexit blev en fordel for fynsk medicinalfirma