Odense-virksomheden Orifarm trak i håndbremsen, da englænderne stemte nej til EU. Men Brexit viste sig at give koncernen mange fordele.

Brexit - det britiske nej til EU - er ikke så slemt, at det ikke er godt for noget. I hvert fald i Odense-koncernen Orifarm.

I begyndelsen af 2015 var den store virksomhed på vej ind på det britiske marked, der er Europas næststørste marked for parallelmedicin. En lokal leder var ansat, og kontrakten på lokaler lå klar på skrivebordet i Odense. Men underskriften og den endelige beslutning om at indlede det britiske indtog afventede en formalitet - et engelsk ja.

Det kom aldrig, så planerne blev skruet kraftigt ned, indtoget blev væsentligt mindre ambitiøst end planlagt.

Pundet faldt

Normalt parallelimporterer englænderne masser af medicin, men da kursen på det engelske pund faldt kraftigt efter Brexit, kunne det ikke længere betale sig lige så godt som tidligere.

- Det betyder, at de engelske importører mere eller mindre er væk fra markedet. Dermed har vi fået mulighed for at få fat i flere varer, og det er en af forklaringerne på, at vi klarede os så godt i 2016 siger Orifarms viceadministrerende direktør Erik Sandberg.

Han henviser til, at koncernen i det helt nye 2016-regnskab kan fremvise et overskud på 122 millioner kroner før skat - 36 millioner kroner mere end året før.

Som en mindre erstatning for det minimerede britiske fremstød, er Orifarm til gengæld for første gang gået ind på det østrigske marked, som ikke er så stort men minder meget om det tyske, hvor Orifarm er fjerdestørst. Ud over de nævnte lande parallelimporterer koncernen desuden lægemidler til Danmark, Norge, Sverige, Finland, og Holland.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Skal betale til sygekasser: Orifarm taber million-retssag i Tyskland

Skal betale til sygekasser: Orifarm taber million-retssag i Tyskland

Store penge i fynsk medicin: Orifarm vil vokse endnu mere

Store penge i fynsk medicin: Orifarm vil vokse endnu mere