Stavnsbundne boligejere skal sættes fri

Penge danske kroner
Foto: Michael Bager

Stavnsbundne boligejere skal sættes fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lov forhindrer teknisk insolvente boligejere i at skifte låneudbyder. Det rammer næsten hver fjerde boligejer. Realkreditrådet vil have ændret loven.

Den sprængte boligboble og de senere års stærkt faldne boligpriser stavnsbinder boligejerne til deres bolig. Er prisen på boligen faldet så meget, at realkreditlånene overstiger 80 procent af boligens værdi, er man stavnsbundet til et realkreditinstitut.

Loven forhindrer nemlig, at boligejere i den situation kan skifte til et måske billigere realkreditinstitut. De må derfor finde sig i, at realkredit-udbyderen hæver priserne.

Men det skal laves om, mener Realkreditrådet, der fredag vil foreslå en ændring af reglerne.

Det sker overfor det udvalg, som erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) har nedsat for at kigge konkurrencen i realkreditsektoren efter i sømmene. Udvalget kommer med en endelig rapport til sommer.

Forslaget er en god idé, mener den uafhængige økonomiske rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

- Det er klart en fordel, at man som kunde får mulighed for at skifte realkreditinstitut i stedet for at være låst fast til et institut.

- Det betyder, at kunderne ikke behøver finde sig i, hvis priserne bare stiger og stiger, siger Kim Valentin til Ritzau.

Kim Valentin ser en klar konkurrencefordel:

- Det vil samtidig øge konkurrencen i en i forvejen lille sektor, siger han.

Realkreditrådet, der er brancheorganisation for realkreditinstitutterne, har ikke direkte tal for, hvor mange danske boligejere der er teknisk insolvente efter de kraftigt faldende boligpriser.

Den seneste opgørelse er fra Nationalbankens kvartalsoversigt og bygger på tal fra 2010.

Den viser, at af samtlige boligejere med realkreditlån - uanset låntype - er omkring 24 procent teknisk insolvente. Siden opgørelsen er boligpriserne faldet yderligere.

Det svarer til, at næsten hver fjerde boligejer i dag er stavnsbundet til sit realkreditinstitut, fordi loven forhindrer dem i at skifte til et måske billigere låneudbyder.

Der er intet problem i at være teknisk insolvent, hvis man bare kan klare terminerne. men det kan blive et problem, hvis boligen skal sælges og det sker med store tab.

Stavnsbundne boligejere skal sættes fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce