Stadil-selskab hårdt ramt: Sanovo positive efter massivt dyk

Christian Stadil, adm. direktør Michael Midskov og Thor Stadil ved den officielle åbning af Sanovo Technologys nye domicil i Odense SØ tilbage i 2016, hvor Sanovo Technology, der er del af Stadil-koncernen Thornico, flyttede fra Tarup til industrikvarteret. Arkivfoto: Jesper Beenfeldt

Stadil-selskab hårdt ramt: Sanovo positive efter massivt dyk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynske Sanovo Technology, der er del af Stadilfamiliens kæmpe Thornico-koncern, oplevede et massivt fald i forretningen i 2017. Store prisfald i USA og en europæisk æggeskandale kostede firmaet, der producerer anlæg og udstyr til æggeproducenter, dyrt - men investeringer i udvikling og bedre markeder vidner om markant bedre tider.

Mens den kendte Stadil-families koncernregnskab viser et massivt overskud på næsten en halv milliard kroner før skat, så oplevede den fynske virksomhed Savono Technology, som er del af Christian og Thor Stadils koncern Thornico, en så markant nedgang, at selskabets overskud faldt fra knap 50 millioner kroner i 2016 til blot 3,6 millioner kroner før skat sidste år.

Selskabet, der leverer 90 procent af sine anlæg og udstyr til æggeproducenter på det udenlandske marked, blev hårdt ramt af "eksorbitant faldende priser på skalæg" på det amerikanske marked og deraf faldend økonomisk aktivitet hos kunder i USA samt den europæisk æggeskandale, som blev kendt under navnet fibronil-sagen.

I 2015 havde Sanovo Technology et overskud på 82,6 millioner kroner før skat - to år senere er det reduceret til tre millioner kroner, og selv om selskabet allerede sidste år forudsagde, at man ville opleve en nedgang i 2017-resultatet, så kalder ledelsen selv de nyeste regnskabstal for ikke tilfredsstillende.

Det tegner dog lysere allerede, lyder det fra direktør Michael Midskov, der understreger, at det går op og ned i branchen.

Det reducerede overskud fortæller også historien om, at selskabet investerer millioner i udvikling, og det går allerede også bedre i første halvdel af 2018.

- Vi havde faktisk et konsolideret overskud på 11 millioner kroner før skat i hele gruppen, og vi har aldrig brugt så mange penge på udvikling som nu, men det er selvfølgelig ikke et tilfredsstillende resultat. Vi arbejder i en branche, hvor vi oplever meget store udsving, siger direktøren.

- Det går ikke så dårligt endda, og vi er meget stolte af, at vi kommer ud af det på den måde, vi gør.

Bruttofortjenesten faldt til 56 millioner kroner i 2017 fra 83 millioner kroner året før, men virksomheden har fortsat en omsætning i den høje ende af et tre-cifret millionbeløb.

Fakta
Sanovo Technology A/S

Ejer: Thornico

Direktion: Michael Midskov

Bestyrelse: Thor Stadil (form.), Christian Stadil og Ronald Lambertus Maria Bouwens

Regnskab 2017 (16):

Bruttofortjeneste: 56,2 mio. kroner (83,5)

Resultat før af- og nedskrivninger (EBITDA): -10,2 mio. kroner (3,5)

Resultat før skat: 3,6 mio. kroner (48,9)

Årets resultat: 3,2 mio. kroner (49,5)

Egenkapital: 156,3 mio. kroner (172,7)

Antal ansatte (gns.): 116 (122)

90 procent går til udlandet

Da selskabet producerer og leverer 90 procent af sine anlæg til behandling af æg til kunder i udlandet, er Sanovo Technology særlig påvirkelig, når der sker udsving på det internationale marked. Det gjorde der i 2017, hvor selskabet kun kunne se til, mens priserne på skalæg faldt markant i USA - det kostede Sanovos kunder store beløb, så de ikke investerede hos den fynske producent. USA står for 40 procent af forretningen hos den fynske virksomhed.

Derudover blev Sanovo Technology ligesom resten af branchen hårdt ramt af den æggeskandale, som ramte Europa sidste år. Skandalen fik navn efter insektmidlet fibronil, som var omdrejningspunktet for sagen. Midlet er beregnet til at bekæmpe lus, lopper og mider hos hunde og katte, men må ikke bruges til fjerkræ, fordi det kan blive overført til æggene. Det gjorde de i Holland og Belgien, hvor omkring 250 besætninger blev involveret, men sagen trak tråde rundt i hele Europa, hvor millioner af æg blev fjernet fra kølediske i blandt andet Holland, Belgien, Danmark, Storbritannien, Tyskland, og Frankrig. Ialt blev 15 lande i EU ramt af sagen.

Selv om der altså er tale om udefra kommende ting, så kommer tilbagegangen alligevel ikke helt uventet. Allerede sidste år gjorde Sanovos direktør Michael Midskov det klart i en artikel i Fyens Stiftstidende, at man ikke vil se den slags overskud, som firmaet præsterede tilbage i 2015.

Odense-virksomheden er verdens førende på maskiner til udslåning af æg, der især blev brugt til at lave produkter til fødevareindustrien. Men tidligere lavede den ikke maskiner til markedet for hele æg.

Sanovo Technology flyttede i i 2016 flyttede fra Tarup til store, nye lokaler i Odense SØ.

Selskabet forventer i 2018 en væsentlig højere omsætning og et væsentligt forbedret resultat på niveau med 2016, skriver ledelsen i regnskabet.

- Det lysner på det amerikanske marked. Vi har bl.a. lige i sidste uge fået ordrer ind for 10 millioner dollar, siger direktøren.

Stadil-selskab hårdt ramt: Sanovo positive efter massivt dyk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce