Hjemly Fri- og Efterskole står bag det første fynske energi-spareprojekt, som energifonden Sustain Solutions har blåstemplet. Skolen har lånt fire millioner, som den betaler tilbage med besparelserne.

Et solcelleanlæg, der breder sig over 1200 kvadratmeter, skyder op bag Hjemly Fri- og Idrætsefterskole i Hillerslev ved Ringe.

Januar-jorden er en snusket omgang at arbejde i, men en lille gravemaskine tygger sig gennem mulden, så håndværkerne kan trække kabler til de mange sydvendte solpaneler, som skal skære en gevaldig luns af Hjemlys energiregning.

Når anlægget er i drift, vil det spare skolen for 100.000 kilowatttimer, og besparelsen kan ganges med to, når klasselokaler og haller får nyt led-lys, og nye varmepumper sættes i drift.

Bundlinjen siger en årlig besparelse på cirka 270.000 kroner for en investering på fire millioner, der er blevet mulig gennem Sustain Solutions, som forvalter pensionskassen PKAs energifond på 300 millioner.

- Vi vil meget gerne spare penge på energi og få en mere grøn profil, som vi også kan bruge i vores undervisning, men vi ville på ingen måde kunne have trukket fire millioner ud af skolens kasse, siger skoledirektør Rud Nielsen.

Betalt på 12 år

Hjemly låner de fire millioner kroner af Sustain Solutions, som får sine penge og en indbygget rente retur i løbet af de 12 år, det tager, før energibesparelserne har betalt lånet ud.

Når de 12 år er gået, ejer skolen solcelleanlægget, pumperne og lyset og står med en mindre udgift til energi, og til den tid er der stadig mange gode år tilbage i anlæggene, mener elektriker Peder Frederiksen.

Han ejer Vantinge El, er Hjemlys "huselektriker" og manden, der prikkede skolen på skulderen og gjorde den opmærksom på den nye mulighed for at låne uden at skulle lægge en krone.

Peder Frederiksen har i samarbejde med solcelle-leverandøren Gaia Solar udtænkt, designet og gennemregnet Hjemly-projektet, som blev set efter i sømmene af Sustain Solutions, inden fonden gav grønt lys og adgang til de fire millioner.

- Sustain Solutions har nogle kvalitetskrav, og de har selvfølgelig tjekket det hele igennem, fordi besparelsen skal være sikker. Man kan sige, at jeg er den lokale garant, og for mig og mit firma er det et spændende projekt med perspektiver, siger Peder Frederiksen med henvisning til de mange haller og skoler og boligforeninger, der sukker efter energibesparelser.

- Der er jo mange haller og skoler og foreninger, der gerne vil have bedre lys og spare på energien, men som ikke har pengene til det. De får en ny mulighed på den her måde, siger elektrikeren, hvis medarbejdere er i fuld sving med at montere solpaneler og sætte nyt lys op i klasseværelserne, hvor besparelsen på ét lokale løber op i 4500 kroner om året.

Omsætning på 7,5 millioner

En essentiel del af den nye samarbejdsaftale med Miljøforum Fyn og Sustain Solutions er, at fynske projekter skal udføres af fynske firmaer, og for den lokale elektriker giver Hjemly-projektet så meget mere at lave, at der er brug for flere hænder.

- Jeg ansætter en medarbejder mere per 1. marts, og det er direkte afledt af det her. Desuden hyrer jeg lokale kræfter til at hjælpe os med grave- og tømrerarbejdet, så på den måde kommer det også andre lokale firmaer til gode, siger Peder Frederiksen, der i øjeblikket har syv ansatte.

En beregning, som Miljøforum Fyn har lavet, anslår, at det nye samarbejde med Sustain Solutions kan give en øget omsætning på 7,5 millioner hos fynske håndværkere i 2017, og skoledirektør Rud Nielsen er en af dem, der vil lægge et godt ord ind for modellen, hvis han bliver spurgt af skolekolleger, der higer efter energi-besparelser, men sukker efter finansiering.

- Det er selvfølgelig et projekt, jeg snakker med mit netværk om, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at andre skoler også vil synes, det åbner nye muligheder, lyder det fra lederen, hvis skole kan se frem til at spare lige så meget energi, som 42 parcelhuse forbruger på et år.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
Samarbejde skal få pensions-milioner til at rulle

Samarbejde skal få pensions-milioner til at rulle